Cégvilág

Megosztják a szélessáv-fejlesztés kockázatát az EU tagállamai

Háromszáz milliárd eurós fejlesztés szükséges ahhoz, hogy az Európai Uniót modern, szélessávú internettel fedjék le. A mai megállapodás szerint a tagországok vezetői támogatják, hogy az infrastruktúrát kifejlesztő szolgáltató megosszák egymás között a kockázatokat.

Az EU-ban érvényes jelenlegi jogszabály szerint a piacot uraló telekommunikációs szolgáltató díj ellenében köteles engedélyezni, hogy a többi szolgáltató használhassa infrastruktúráját. A Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telefonica és a Telecom Italia illetékesei szerint viszont az új hálózatok kiépítése kockázatosabb és költségesebb, ezért a jelenlegi jogszabály már nem alkalmazható – írja a Reuters.

A tagországok vezetői pénteken zárják kétnapos tanácskozásukat, amelynek programjába az utolsó pillanatban illesztették be a telekommunikáció témáját Németország nyomására. A tárgyalások eredményeképpen megfogalmazták a nyilatkozatot, amely lehetővé teszi a befektetők közti kockázatmegosztást, hozzátéve, hogy ez nem veszélyeztetheti a versenyt. Utóbbi pontot Franciaország és Nagy-Britannia kezdeményezte.

2009 végére az Európai Bizottság a befektetőkkel közösen dolgozza ki az európai szélessáv stratégiát. Az együttműködés részleteit a jövő héten dolgozzák ki a cégek.

telecom Italia szélessáv internet szolgáltató Deutsche telekom France Telecom Telefonica Európai Unió
Kapcsolódó cikkek