Cégvilág

Munkába állt a „piros szem” hulladékválogató - Fotók!

Felavatták Magyarország első, optikai elven működő, ultramodern műanyaghulladék válogatóművét az FE-Group Zrt budapesti telephelyén, miután a hulladékok dinamikusan növekvő mennyiségét, azok kizárólagos kezelését és válogatását a társaság infrastruktúrája már nem tudta hatékonyan kezelni.

A vállalat szakemberei olyan műszaki megoldást kerestek, amelynek alkalmazásával növelhetik a vegyes műanyaghulladékból színük és anyaguk szerint szétválogatott műanyagok mennyiségét, miközben javíthatják a válogatás, ezáltal pedig a másodnyersanyag minőségét és piacképességét. A korszerű válogatómű 400 millió forintos beruházással jött létre, amelyből 50 millió forintot Európai Uniós pályázaton nyert el a vállalat. A berendezés megépítését az tette szükségessé, hogy Budapesten az elmúlt két évben 600-ról 900-ra nőtt a szelektív gyűjtőszigetek száma, a begyűjtött műanyaghulladék mennyisége 3.808 tonnára nőtt.

Az új, optikai válogatómű üzembeállításával a jelenlegi duplájára, 7.200 tonnára nő az összes budapesti műanyaghulladék kezelőjének kapacitása, így a berendezés a tervek szerint 2012-ig megoldást nyújt a korábbi minőségi és kapacitási problémákra egyaránt. A válogató 95 százalékos pontossággal válogatja szét a különböző műanyagfajtákat, amelyekből így könnyebben lesz kiválasztható a több mint 90 százaléknyi, értékes másodnyersanyagot képező PET hulladék. Balatoni Henrik, az FE-Group Zrt. ügyvezető igazgatója a válogatómű avatásán elmondta: a válság a társaságot és az üzleti partnereit is érinti, így most nem az a kérdés, hogy mennyiért adják el a feldolgozott hulladékot, hanem az, hogy el lehet-e adni egyáltalán.

Az igazgató a Világgazdaságnak elmondta, hogy míg tavaly a felvásárlók sorban álltak az üzem bejáratánál, addig a múlt hónapban a cég munkatársainak európai körutakon kellett valahogy vevőket szerezniük. Jelenleg 1,5-2 hónapnyi eladatlan nyersanyag halmozódott fel a társaság telephelyén, de az igazgató az év második negyedévére a piac megmozdulására számít. A kínált hulladék árában is jelentős változás mutatkozik: idén csupán 400-450 eurót lehet elkérni tonnánként, tavaly viszont 720-750 euró volt a másodnyersanyag piaci ára.

A hulladékválogató működési módja

Az optikai műanyaghulladék válogatómű „lelke” az úgynevezett „piros szem” (red way) rendszer, amely két lépésben különíti el egymástól PVC-ből és a PET-ből készült műanyagokat. Az első fázisban az optikai érzékelő a futószalagon alatta nagy sebességgel elhaladó műanyag hulladékokra egy fény nyalábot bocsát, amelynek visszaverődéséből megállapítja, hogy az adott hulladéknak mi a jellemző alapanyaga. Ezt követően, az optikai érzékelők után elhelyezett levegő fúvókasor megfelelő tagja, a másodperc tört része alatt, nagy nyomással kifújja a PVC hulladékot és a PET hulladékot az egyéb műanyaghulladék közül. (Az egyéb műanyag hulladékok közül a polietilén (HDPE, LDPE) flakonokat kézi válogatással válogatják ki, majd darálás után hasznosításra értékesítik.) A futószalagon tovább száguldó PET palackok ezután a következő érzékelő-sorhoz érkeznek. Az itt elhaladó PET palackokat alulról megvilágítják, de mivel a különböző színű palackokon másként törik meg és halad át a fény, a palackok felett elhelyezett optikai érzékelő az átszűrődő fény mennyisége és erőssége alapján meg tudja határozni a palackok színét, majd utasítás ad a második fúvóka sor megfelelő fúvókájának arra, hogy a különböző színű palackokat nagy nyomással egy-egy különböző szállítószalagra fújja. Így a kék színű, a víztiszta és az egyéb (zöld, sárga, stb.) színű PET palackok más-más futószalagokon, a szalag végén pedig a darálóban landolnak.


[enews_gallery id='257458']

Balatoni Henrik PET FE-Group hulladékválogató optikai válogatómű
Kapcsolódó cikkek