Cégvilág

ORTT: "Túl jó" a HD televíziózás a hazai nézőknek

Az Országos Rádió és Televízió Testület parlamenti beszámolója szerint a földfelszíni HD-sugárzás bevezetése aggályos. Éppen a szegényebb, csak földi antennával tévéző réteg járhat rosszul.

Az ORTT aggályosnak tartja, hogy a közszolgálati csatornák HD-minőségű adást fognak a földfelszíni sugárzásban közvetíteni. A HD-minőség a jelenlegi felbontás négyszeresét kínálja, de a különbséget csak az veszi észre, akinek van megfelelő készüléke. Ugyanakkor egy ilyen három-négyszer annyi helyet foglal el a korlátozott sávszélességből. Így kevesebb csatornának marad hely – írja a Népszabadság.

Három év múlva megszűnik az analóg sugárzás, addigra fokozatosan mindenkinek át kell állnia a digitális vételre. A sugárzás lehetőségét pályázaton az Antenna Hungária nyerte el, és létrehozta a digitális platformot, amelyen egyelőre csupán a Duna TV HD és a Duna II Autonómia csatorna fogható (a Magyar ATV és a Hír TV adását csak kódolva közvetítik, vételükhöz külön kártyát kell venniük azoknak is, akik már beszerezték a digidobozt). Erre a platformra további csatornák jelentkezését várják, de ha a Magyar Televízió (m1 és m2) és a Duna TV is HD-jelet sugároz majd, akkor 30-40 százalékkal kevesebb adó sugárzására lesz lehetőség az egyszerű antennával is fogható sávban. Ez az oka az ORTT fellépésének.

Csakhogy az Antenna Hungáriának most éppen nem a helyszűke okoz gondot: a jelenlegi lehetőségeket sem tudja kihasználni, hiszen sem az RTL Klubbal, sem a TV 2-vel nem tudott megegyezni, és még az MTV sem írta alá a szerződést. Így meglepő, hogy az ORTT már a jövő miatt aggódik.

Ráadásul az Antenna Hungária éppen azért választotta az adások továbbvitelére az mpeg4-AVC tömörítést, mert az Európában általánosan használt mpeg2-szabványhoz képest feleannyi helyet foglal el és jobb a minősége. Az ORTT-szerint attól, hogy az adás felbontása négyszeres, nem javul a nézők lehetősége a tájékozódásra, viszont nagyjából a kétharmadára csökken a platformon a következő években fogható csatornák száma.

HD Duna földi digitális sugárzás ATV RTL Antenna Hungária mpeg hír tv Antenna ORTT
Kapcsolódó cikkek