Cégvilág

Picasso megverte Warholt

Tavaly ismét Pablo Picasso volt az a művész, akinek alkotásai összesítve a legnagyobb összegért cseréltek gazdát a nemzetközi aukciós piacon.

Az Artprice számítása szerint 2008-ban 262 millió dollárért adtak el a világ aukciós termeiben a spanyol mester által készített festményeket és grafikákat. A 2007-es listán - a korábbi évek Picasso-szériáját megtörve - 420 millió dollárral Andy Warhol állt az élen, ám ő most - 236 millió dollárral - csupán a lista harmadik helyét foglalja el. Az ezüstérmet tavaly Francis Bacon vitte el: az ő festményei és rajzai 256 millió dollár értékben forogtak az év folyamán.

A műkincspiaci adatszolgáltató cég szerint a 2008-as évben a világ tíz legdrágább művésze együttesen 1,7 milliárd dolláros aukciós forgalmat generált, ami 100 millióval elmaradt a 2007-es értéktől (igaz, hogy az másfélszeresen meghaladta a 2006-ban feljegyzett összeget). A csökkenés egyértelműen a globális pénzügyi válság hatásának tulajdonítható. Számottevő változások is bekövetkeztek a top tízben: kikerült a 2007-ben 7. helyen állt Jean-Michel Basquiat, ugyanakkor Damien Hirst (4., 230 millió dollár) és Gerhard Richter (7., 122 milió dollár) belépésével összességében emelkedett a ma élő művészek súlya.

Az idei évben további számottevő átrendeződést várnak a szakemberek. A válság közepette felértékelődhetnek a jól bevált klasszikus nevek, míg a kortárs művekért alighanem az eddiginél kevesebbet lesznek hajlandók fizetni a vásárlók.

Artprice warhol Picasso aukciós piac
Kapcsolódó cikkek