Cégvilág

Tejpiac - Az agrárbiztos mindenre nemet mond

Egyetlen intézkedést sem támogat az Európai Bizottság (EB) a tejpiaci válság megoldására irányuló magyar javaslatok közül - jelentette be a parlament mezőgazdasági bizottságának mai ülésén Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára, aki az uniós agrárminiszterek tegnapi brüsszeli tanácskozásán is részt vett.

Az EB azután vette napirendre a tejágazat ügyét, hogy a múlt héten a kelet-európai országok tejtermelői nemzetközi tüntetést tartottak Prágában a felvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos kifejtette: az EB nem emeli a tejtermékek intervenciós árait és exportvisszatérítéseit, nem függeszti fel az úgynevezett tejkvóták tavaly elhatározott, uniós szintű bővítését és nem növeli a kvótákhoz kötődő brüsszeli támogatásokat sem.

Ágazati szakértők azért is furcsállják a bizottság hozzáállását, mert a megfogalmazott javaslatokat - Szlovénia, Ausztria és Szlovákia mellett - a legnagyobb EU-s tejtermelőnek számító Németország is támogatta. Az EB nem vette komolyan a felvetéseket és nem is adott érdemi válaszokat azokra - fogalmazott Forgács Barnabás. Mintha a bizottság és az érintett tagállamok "két Európában" küzdenének azon, hogy megoldást találjanak a tejpiaci gondokra - állapította meg.

államtitkár agrárbiztos Boel tejtermelő FVM EU export tejár
Kapcsolódó cikkek