Cégvilág

Tejpiac - Tarthatatlan a helyzet, de nincs több forrás

Tarthatatlannak ítélte a tejágazat helyzetét tegnap Prágában Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos, aki a cseh fővárosban tüntető termelőktől petíciót vett át.

Ugyanakkor – állítják a tárgyalások magyar résztvevői – nem fogalmazott meg újabb konkrét brüsszeli intézkedési terveket, bár jelezte: az Európai Bizottság vizsgálja a beavatkozási lehetőségeket. Az agrárbiztos úgy ítélte meg, leghamarabb az év végére következhetnek be érdemi pozitív változások az uniós tejpiacon.

Egy-két hónapon belül Brüsszelben folytatódnak a bizottság és a termelők képviselői közötti egyeztetések – mondta lapunknak Kőrösi Zsolt, a Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, aki a prágai megmozduláson is részt vett. Az állattartók egységes minimális (védő)árat szeretnének elérni, és ennek mértékét literenként 30 eurócentben (80-90 forintban) határozták meg. Emellett sürgetik, hogy az úgynevezett direkt uniós kifizetéseknél az újonnan csatlakozott országok azonos elbírálásban részesüljenek a régiekkel.

Ma ugyanis az új belépők gazdálkodói csak 60 százalékát kapják az EU15-ben járó összegnek. Az agrárbiztos szerint a támogatások növelésére ma nincsenek EU-források, ezért a kiegyenlítődés csak 2013 után, az unió következő költségvetési ciklusában valósulhat meg. A tejágazatban viszont enyhítheti a feszültségeket a már megkezdett intervenciós felvásárlás, amely 30 ezer tonna vajra és 109 ezer tonna tejporra vonatkozik. Korábbi brüsszeli nyilatkozatok szerint a mennyiségek bővülhetnek, ha a mai keretek kimerülnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás agrárbiztos tejipar unió Fischer Boel Holstein-Fríz Tenyésztők tejpiac EU
Kapcsolódó cikkek