Cégvilág

"Az ÁFA-emelés lenne a kegyelemdöfés a szállodaiparnak"

A korábban becsült 20 százaléknál drámaibb 30-40 százalékos keresletcsökkenésről számolnak be január óta a vendéglátóipari szolgáltatók. A Negyven év a vendéglátás és szállodaipar fejlődéséért című konferencián hétfőn Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elmondta, Magyarországon mintegy 57 ezer étterem működik, közülük sok veszteségesen. A gazdasági válság pedig számos vendéget tart távol az éttermektől.

A kedvezőtlen helyzet kezeléséhez elengedhetetlen lenne az üdülési csekk és az étkezési utalvány adómentességének megtartása. Szoros együttműködés kialakítására van szükség a hazai gazdaság többi ágazatával, így a mezőgazdasággal. Ezen ágazat termékeit ugyanis a vendéglátó egységek napi szinten használják, ugyanakkor a csúcsgasztronómiában szükségletük jelentős részét külföldről importálják.

Niklai Ákos szerint fontos lenne a a jelenlegi vendéglátói attitűd megváltozása, a vendégcentrikus hozzáállás kialakítása. A következő időszak szükséges lépéseinek nevezte az adók, s a bürokrácia csökkentését, a szakmai megújulást, a szakoktatás korszerűsítését, valamint a vállalkozói hitelekhez való könnyebb hozzáférést.

A gazdasági válság nyomán kialakuló kereletcsökkenés a szállodaiparban is mély nyomot hagy: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatgyűjtése szerint az év első három hónapjában a külföldi vendégek száma 19, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 14 százalékkal esett 2008 ugyanazon időszakához képest. Az 20-ról 25 százalékra emelése pedig megadná a kegyelemdöfést a mélyponton lévő hazai szállodaiparnak.

Tóbiás János, a Danubius Hotels Group Nyrt. általános vezérigazgató helyettese a Világgazdaság Online-nak elmondta, ha július 30-ától életbe lép az áfaemelés a Danubius Hotels az év második felében 520 millió forint bevételkiesést könyvelhet el. A növelést ugyanis nem tudják továbbhárítani, hiszen 2010 március 31-éig érvényes szerződéses árakon kell kiadniuk a szobákat. "Másrészt a piac sem fogadná el az árkorrekciót. A 3-5 csillagos szállodai kapacitások 2000-hez képest 2008-ra közel 41 százalékkal bővültek, míg az egy kiadható szállodai szobára eső vendégéjszakák száma az elmúlt négy év alatt 13 százalékkal csökkent" – fűzte hozzá.

Tóbiás János szerint a válság kezeléséhez paradigmaváltásra lenne szükség mind az értékesítésben, mind a bérgazdálkodásban és a beruházási politikában. A hazai szállodaipar jövője miatt elengedhetetlen a beutazó turizmus fejlesztése, a szállodai minimum (fix költségekket fedező) árak meghatározása, s a kedvezményrendszerek átalakítása.

vendéglátás turizmus niklai ákos Magyar Turizmus Zrt. Tóbiás János
Kapcsolódó cikkek