Cégvilág

Az emberek inkább a gyógyszertárban vásárolnak

A patikaliberalizáció hatására 2009 februárjáig több mint 350 új patika kezdte meg működését, míg ezzel párhuzamosan közel 50 patika zárt be. Közel 200 szer patikán kívül is kapható, de az emberek a gyógyszertárakat preferálják.

A jelenleg bejegyzett gyógyszertárak száma közel 3200, amelyből mintegy 2300 közforgalmú intézmény. Közel 200 szer patikán kívül is kapható. Mivel 2006 év végén az új gyógyszerforgalmi törvény lehetővé tette bizonyos vény nélkül kapható készítmények patikán kívüli forgalmát, az értékesítőhelyek némely termék tekintetében immár nemcsak gyógyszertárakat jelenthetnek. Patikán kívül is megvásárolható vénynélküli készítményeket országosan 800 különböző helyen vásárolhat a lakosság.

A 2009. március végi állapot szerint közel 200 gyógyszer érhető el patikán túl is – mondhatjuk, hogy ezek forgalmáért folyik a verseny patikák, és a patikán túli értékesítőhelyek között. A gyógyszertári forgalom adatait böngészve kiderül, hogy 2007 januárjában a patikán túl is kapható készítmények dobozforgalma átmenetileg csökkent, azaz a piac megérezte az egyéb értékesítési helyek megjelenését. Hosszabb időszakot nézve azonban azt lehet mondani, hogy nem maradt meg a patikán kívül is megvásárolható szerek patikai forgalmának csökkenése, sőt , vannak határozott növekedési időszakok is. Ez a felmérést végző Szinapszis Kft. elemzője szerint többek között a patikák közötti egyre inkább élesedő versennyel magyarázható. A fogyasztókért vívott kiélezett küzdelem arra sarkallja a gyógyszertárakat, hogy minél magasabb színvonalon teljesítsék feladataikat és minél sokszínűbb egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak vásárlóiknak.

A patikán kívül is kapható készítmények forgalmának egyik jellegzetessége, hogy az eladott dobozszám jelentős szezonális ingadozást mutat. Ez a tendencia feltehetően azzal magyarázható, hogy viszonylag sok vitamin és megfázás elleni gyógyszer szerepel közöttük, amely forgalma a téli hónapokban kiemelkedő.

patikaliberalizáció gyógyszereladás
Kapcsolódó cikkek