Cégvilág

Az új orosz tulaj nem szavazhat a Mol-közgyűlésben

Bejelentette az OJSC Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) április 9-én kelt levelében a Magyar Energia Hivatalnak a Mol Nyrt.-ben történt 21,22 százalékos tulajdonszerzését - közölte a hivatal kedden.

A közlemény szerint a hivatal a tudomásulvétel visszaigazolását megelőzően a befolyásszerzéssel kapcsolatban számos kérdést tett fel a Surgutneftegaz részére. A kérdésekre várják az orosz cég válaszait. A MEH közleményéből ugyanakkor kitűnik, hogy mivel eddig nem kaptak válaszokat a kérdésekre, még nem vették tudomásul az orosz cég tulajdonszerzését. Mivel az orosz céget nem jegyezték be, így az nem vehet részt vehet a közgyűlésen, és nem szavazhat.

A hivatal mindezt azért tette közzé, mert kedden a Napi Gazdaság azt írta, hogy az orosz vállalat nem jelentette be a MEH-nél a Molban szerzett több mint 20 százalékos tulajdonszerzését. Ennek következében pedig nem szavazhatnak, sőt lehet, hogy be sem mehetnek a csütörtöki éves rendes Mol-közgyűlésre a hatályos gáztörvény alapján.

Az érvényben lévő gáztörvény szerint bármelyik földgázipari vállalatban történő, öt százalékot elérő tulajdonrész megszerzését haladéktalanul jelenteni kell a Magyar Energia Hivatalnak, és az ezután megszerzett 5 százalékos tulajdonrészekkel is ugyanez a helyzet. Egészen 25 százalékig, ekkora befolyás esetében ugyanis már a hivatal előzetes hozzájáruló határozata is szükséges lehet ahhoz, hogy az új tulajdonos gyakorolhassa részvényesi jogait.

A törvény azt is szabályozza, hogy az a részvényes, aki az előzetes engedélyeztetést, illetve a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, a részvénykönyvbe nem jegyezhető be, így az kivételével nem gyakorolhatja a tulajdonosi jogait.

A Mol egyes részvényesekkel kapcsolatban nem adhat ki információt. A közgyűlésen az a részvényes vehet részt, amelyiket cég igazgatósága az április 14-i ülésén a részvénykönyvbe bejegyzett. A könyvbe azokat a részvényeseket jegyezték be, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Surgutneftegas Mol oroszok
Kapcsolódó cikkek