Cégvilág

BSA: elképesztő a kalózok száma!

A Business Software Alliance üdvözli a Nemzeti Nyomozó Iroda hatékony fellépését a gazdaságban egyre ijesztőbb méreteket öltő fekete szoftver kereskedelem ellen – írja közleményében a szervezet.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a múlt héten az eddig legnagyobb szabású rajtütés eredményeként 43 szerver gépen mintegy 250 terabájtnyi illegális tartalmat, így szoftvereket, filmeket és zenéket foglalt le. A szerverparkot üzemeltető magyar-ukrán tulajdonú vállalkozás emelt díjas sms üzeneteken keresztül tette elérhetővé a világviszonylatban is rekord mennyiségűnek számító illegális tartalmat.

A szerzői jogsértésekkel szembeni határozott fellépést jelzi az is, hogy a mostani üggyel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda több, mint 100 rendőrt mozgósított és az akció során 6 személyt őrizetbe is vett.

A BSA szerint az illegális szoftver az utóbbi években a feketegazdaság és a pénzmosás egyik „húzóágazatává” vált. „Fennáll annak a veszélye, hogy a fekete gazdaság előnyt szerez a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságból – mondja Georg Herrnleben, a BSA Közép-, és Kelet-Európa valamint Közel-Kelet és Afrika régió igazgatója.  

A gazdasági arra csábíthatja a vállalkozókat és vásárlókat, szerzői jog nélküli hamis termékeket és szoftvereket szerezzenek be.  A szervezet adatai szerint éves szinten az illegálisan terjesztők mintegy 100 milliárd forintnyi kárt okoznak a gazdaságnak az elmaradt adóbevételek és a legális munkahelyek után fizetett járulékok elmaradása következtében.

illegális Nemzeti Nyomozóiroda feketeszoftver BSA Business Software Alliance
Kapcsolódó cikkek