Cégvilág

Gázháború az EU és Moszkva között - "Veszélyes játszma"

Veszélyes játszmába kezd az Európai Unió, amikor Oroszország ellenében költene pénzt az ukrán gázhálózat fejlesztésére.

Úgy engedne át 3,5 milliárd eurót, hogy elköltését nem tudná ellenőrizni – fejtette ki lapunknak az Ukrajnán keresztül importáló EMFESZ Kft. gázkereskedő cég ügyvezető igazgatója a március 23-án aláírt EU–Ukrajna együtt-működési megállapodásra reagálva. Góczi István rámutatott: „Nincs eléggé benne az európai köztudatban, hogy Ukrajnának nincs is gáztranzitrendszere.

Gázhálózata az egykori szovjet országos háló szegmense, amely műszakilag nem különül el a tranzitot és a helyi igényeket kiszolgáló részekre”. Ráadásul ismert, hogy a gáz mintegy ötöde ellenőrzés nélkül vehető ki belőle, mert nincs benne elég mérőóra.

A szakember szerint az ukránok a 3,5 milliárd euró elköltése után sem tudnák garantálni, hogy olyan, a belföldi rendszertől független tranzithálózatuk lesz, amelyből ők maguk nem vételezhetnének jogosulatlanul. A ténylegesen is független tranzithálózat legalább 15-18 milliárd euróba kerülne.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

emfesz gáz gázhálózat ukrán EU Orosz
Kapcsolódó cikkek