Cégvilág

Hogyan kérhet adóelőleg mérséklést? – Részletes útmutató

Az idei évre várható recesszió következtében számos vállalkozás 2009. évre várható eredménye nem éri el az előző évi számokat. Így lehetetlenül magasnak tűnhetnek a korábbi időszak alapján fizetendő adóelőlegek is, melyek kifizetése a likviditást is erősen befolyásolja.

A törvény lehetőséget ad az adóelőlegek módosítására, amennyiben az aktuális évi adófizetési kötelezettség - a vállalkozás megalapozott számításai szerint - nem éri el az adóelőlegek összegét - emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.
 
A vállalkozások a pénzügyi válság hatásai miatt likviditásuk megőrzése érdekében megszorító intézkedésekre kényszerülhetnek. A létszámleépítés, a rövidített munkahét, a termelés átmeneti leállítása, az ez évre tervezett beruházások elhalasztása mellett az adóelőlegeken is "spórolhatnak" a társaságok, amennyiben ez évi eredményük ezt alátámasztja.  "A gazdasági társaságok életében a likviditást erősen befolyásoló tényezőt jelentenek a korábbi üzleti évek teljesítményei alapján fizetendő adóelőlegek"- emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. vezérigazgatója.
  
Számos adózó számára a 2009. évi várható eredmények tükrében lehetetlenül magasnak tűnhetnek a korábbi időszak adatai alapján kiszabott adóelőlegek, hiszen a működés finanszírozása során minden forintnak megvan a helye. A megelőző lezárt üzleti évre vonatkozó adókötelezettség az alapja a társasági a társas vállalkozások különadója, az innovációs járulék, a helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója esetében az idén fizetendő adóelőleg megállapításának.

"A törvény ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az adózó kérje az adóelőlegek módosítását, amennyiben számításai szerint adófizetési kötelezettsége nem fogja elérni a fizetendő adóelőlegek összegét - összegezte Kalocsai Zsolt. Az elmúlt évben a szolgáltatási szektorban működő vállalkozások egy részénél már realizálódott az árbevétel mérséklődése, sok adózónál ez a jelenség a 2009. évet érinti majd első ízben. Az idei évben a szolgáltatási szektoron belül a pénzügy, ingatlanügyek és gazdasági szolgáltatást nyújtó vállalkozások esetében, illetve az éven belül is ciklikusan teljesítő építőipari ágazatban jelenthet nagy nehézséget a magasabb bázison alapuló adókivetések teljesítése."
 

A vállalkozásnak az adóelőleg mérséklési kérelmében be kell mutatnia, hogy a rendelkezésére álló információk és becslései alapján:

  • Várhatóan hogyan alakulnak az üzleti évben gazdasági tevékenységének azon adatai, melyeket az adó számítása során figyelembe kell venni

  • Számszakilag le kell vezetnie a várható adókötelezettség kalkulációját. 
  • Az adóhatóságok a kérelemmel érintett adónemet meghatározó tényezők függvényében általában a következők bemutatását kérik:

  • Az üzleti év tervezett eredmény-kimutatása

  • Az esetlegesen alkalmazásra kerülő korrekciós tényezők és adókedvezmények összege

  • Társasági adó tekintetében a jövedelem-(nyereség-) minimum számítása
  • Mivel az érvrendszer a gazdálkodást érintő alapinformációkra támaszkodva készül el - mely minden adónemre hasonló hatással van -, célszerű az adóelőleg módosítást több adónemben egyszerre kérvényezni. Az illetékes adóhatóság a kérelemről annak megérkezésétől számított harminc napon belül dönt. Az adóelőleg esedékességétől számított nyolc napon belül pedig igazolási kérelmet terjeszthet elő az adózó, ha önhibáján kívül mulasztotta el a jogszabályban előírt határidőt. Egyéb esetben a kérelem határidőn túl történő benyújtása esetében nincs mód az adóelőleg mérséklésére.

    kérvény cég RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt bevallás adó adóelőleg
    Kapcsolódó cikkek