Cégvilág

Júliusban költöznie kell a királyi tévének - Képek!

Nagy ügynökségek, magyar alvállalkozók remélik, hogy szerephez juthatnak a Tippin által fejlesztett épület felújításánál

Az a cél, hogy 100 százalékig magyar alvállalkozók és szakértők végezhessék el a volt Tőzsdepalota (július végéig az MTV székháza) korhű felújítását, és a hasznosításban is elsődleges lehet a szerepük – zárta szerdai sajtótájékoztatóját Michael Tippin, a tulajdonában lévő kanadai Tippin Corporation vezérigazgatója. Szavait az újságírókon kívül több nemzetközi ingatlanügynökség első embere is hallgatta – mindannyian abban reménykednek, hogy cégüket bízza meg a tengerentúli ingatlanfejlesztő vállalat a bérlők felkutatásával.

Nem kevesebb mint 50 ezer négyzetméternyi bruttó beépítés lehetséges, de a bérterület ennek csak közel fele. Valószinű, hogy nem egy, hanem két nagy ügynökség lesz a befutó: egyikük a több ezer négyzetméternyi iroda, másikuk a kiskereskedelmi egységek „feltöltését” nyerheti el. Az előzetes tárgyalások már megkezdődtek, a Tippin valószinűleg még az idén kiválasztja az ügynökségeket, de még két-három évig is eltarthat, amíg igent mondanak a mágnesbérlők.

Még nem határozták meg az irodák havi bérleti díját, valószínűleg 25–30 euró között lesz. Ez még nem a csúcs Budapesten, viszont ha beszámítjuk, hogy a tetőtérben több nagyméretű, felül üveg loft iroda is lesz különböző teraszokkal, akkor a fővárosi kínálatban egyedülállónak számít majd – fűzte hozzá előzőleg az ügyvezető.

Arra számít a beruházó, hogy a túlkínálatos piac az épület elkészültének idejére már visszaáll az egyensúlyhoz közeli állapotba, így nem lesz gond a bérlők megtalálása. Most úgy látják, hogy főleg a nagy haszonkulcsú ágazatokban működő cégek (pénzügyi szektor, tanácsadók, jogi cégek, befektetési vállalatok) közül kerülhetnek ki a bérlők, ők azok, akiknek fontos a presztizsmegjelenés és -elhelyezés.

A társaság az idén a tervezést szeretné befejezni, legjobb esetben a jövő év vége felé indulhat a felújítás, belső átalakítás, így az átadás – beleértve a kapcsolódó utcarészeket is – 2012 végén, 2013 elején fejeződhet be. Gyorsíthatja a folyamatot, ha az engedélyeztetést segíti az úgynevezett kiemelt beruházás státusz megszerzése. Úgy tudjuk, hogy ezt hivatalosan még nem kérte a cég, az egész engedélyeztetést sem indították el. Az említett státuszt viszont megkaphatja a beruházás, hiszen jótékonyan hathat a budapesti turizmusra, újabb színfolt lehet a kulturális palettán, és persze munkahelyeket is megőrizhet.

A mai forráshiányos időben kivételes gyakorlat, hogy a Tippin saját tőkéből vette meg az ingatlant az államtól, és döntően saját erőből fogja finanszírozni a projketet. Michael Tippin ugyanakkor közölte: egyetemeket és magánbefektetőket is bevonnak. Arra a kérdésre, hogy miért ez a nagyvonalúság, és egyáltalán, miért fektet be a cég itt Magyarországon, a tulajdonos egy grafikonnal és több légi felvétellel felelt: előbbi azt mutatta, hogy a magyar vásárlóerő az elmúlt 25 évben sokkal gyorsabban növekedett, mint például a kanadai, utóbbiak meg azt támasztották alá, hogy egy európai értelemben is egyedülálló téren fekvő, kivételes adottságú és potenciális vonzerejű ingatlanról van szó, amit vétek nem kihasználni.

John Beyer, a New York-i Bayer Binder Belle (BBB) építésziroda vezetője és résztulajdonosa az épület tervezett funkcióit és azok elhelyezését mutatta be. Eszerint a külső karélyban több szinten irodák, belül belső udvarok, azok mentén pedig exkluzív üzletek, hatalmas belső, felülvilágított terek, a megszüntetendő gépészeti központ helyén pedig egy nagy belmagassáú, kulturális rendezvényeknek, kiállításoknak, múzeumoknak helyet adni képes tér jön létre. Helyreállítják a déli fronton egykor üzemelő nagy, klasszikus kávézót, kiszélesítik az épület körüli járdákat, és egy nagy bejáratot alakítanak ki a Nádor utca felől.

A központi fűtőberendezésnek helyet csarnokból eltávolítják a szerkezetet, másutt helyezik el, így a csarnokban esetleg egy török fürdőt nyithatnak, amely egyedi vonzerő lehet. Szeretnének egy fotómúzeumot is, hiszen Michael Tippin szerint a világhírű magyar fotósok nagyot alkottak, csak sajnos nem sokan tudják róluk külföldön, hogy magyarok, munkájuknak pedig emléket kell állítani. A cég más múzeumok létesítését is fontolgatja.

Az észak-amerikai társaság 4,5 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant még 2006-ban, de megállapodott a bérlővel, hogy legalább egy évig ott maradhat. Az első bejelentéskor, több mint három éve, még hotel és luxuslakások is szerepeltek a tervek között, ám időközben gyökeresen megváltoztak a piaci körülmények. Átadták és jól bevezették a Gresham-palotát (igaz, az is küszködik a válság miatt), további ötcsillagos hotel építése kezdődött a Szabadság téren, a luxuslakások piaca pedig részben telítődött – ismerte el előzőleg lapunknak az ügyvezető. Ennek megfelelően sem hotel, sem lakások nem lesznek az épületben. Az MTV-nek július végéig kell teljesen kiköltözni.

A BBB a New York-i Grand Station és az Empire State Building tervezési munkálataiban is részt vett. A budapesti akció kapcsán közreműködik még Michael Kojekar, a JFK repülőtér egyik terminálja, az ipartörténeti TWA felújítását vezető szakember.

Semmi esetre sem szeretnék eladni később az épületet, mint sok ingatlanbefektető teszi. „Mi másként gondolkodunk, nincs eladási kényszer, mert nem kell sürgősen forráshoz jutnunk. Az efféle épületek, amelyekre mi szakosodtunk, egyébként sem nagyon férnek bele egy-egy ingatlanalap portfóliójába” – fejtette ki Michael Tippin. Megerősítette: a hitel- és gazdasági válság közepette arra számítanak, hogy a magyar állam a későbbiekben is több, hasonló jellegű kormányzati bérleménytől fog megszabadulni, és ésszerűbben fogja elhelyezni a hivatalokat. Ez újabb – felújítással egybekötött – befektetési tranzakciókra ad majd lehetőséget a Tippinnek is.

„Szerintem nekünk még nagyon sok évig lesz itt munkánk. Maga a Szabadság tér pedig egy Európában tényleg egyedülálló, úgynevezett desztinációs hely lesz, ha elkészülünk. Ide nagyon sok turistát fognak hozni, mert mindenkit érdekel, hogy milyenek ezek a csodálatos épületek belülről, és reményeink szerint a belváros kapcsolódó körzeteiben is felgyorsul a rehabilitáció. Az egész környék, s benne a Tőzsdepalota, úgy lesz világszínvonalú, hogy nem amerikanizáljuk, hanem a magyar és az európai hagyományokat felélesztve, de az ingatlanos infrastruktúrát korszerűsítve adjuk vissza a lakosságnak és a vendégeknek” – fűzte hozzá Michael Tippin.


[enews_gallery id='393106']

Magyar Televízió Szabadság tér tőzsdepalota
Kapcsolódó cikkek