Cégvilág

Légicégek ellen indított versenyfelügyeleti eljárást az EU

Az Európai Bizottság a mai napon hét légitársaság ellen indított trösztellenes vizsgálati eljárást. A két, egymástól független eljárásban a két légiszövetség: a Oneworld és a Star Alliance is érintett.

Az első számú eljárás a Star Alliance jelenlegi és jövőbeni tagjait: az Air Canadát, a Continentált, a Lufthansát és a Unitedet érinti – idézi az Európai Bizottság közleményét az AFP. A második ügy keretében a Oneworld szövetség három tagja: az American Airlines, a British Airways és az Iberia közötti együttműködést vizsgálják meg trösztellenes szempontból.

Az Európai Bizottság elsősorban azt vizsgálja, a társaságok közötti megállapodást nem tesznek-e lehetővé a megengedettnél nagyobb együttműködést az EU és az Észak-amerikai kontinens közötti utaztatásban. A közlemény szerint felmerül, hogy a szövetségek a verseny korlátozását eredményezik bizonyos transzatlanti útvonalakon.

A Star Alliance keretében jelenleg is szövetségben áll a Lufthansa és a United, valamint a Lufthansa és az Air Canada. Az EU ezeket a kapcsolatokat vizsgálja, csakúgy, mint a tervezett négyoldalú megállapodást, amely a Lufthansa, az Air Canada, a United és a Continental között jönne létre.

Európai Bizottság EU Continental trösztellenes Oneworld Lufthansa Star Alliance amerikai
Kapcsolódó cikkek