Cégvilág

Még SZÉP! Mindenki felelős a saját egészségéért

A legfiatalabb látogató 8 hónapos, a legidősebb 82 éves volt a hét végén megtartott SZÉP rendezvényen, a kétezer látogató között bőrrákot és magas vérnyomást is észleltek a szakemberek.

A Szűréssel az Életért Program (SZÉP) múlt évi indulása óta 15 ezren vették igénybe a szaktárca által menedzselt vizsgálatokat. A második éve folyó szűrővizsgálatok hét végi rendezvényein - ezekre most Baktalórántházán, Balkányban, Hajdúdorogon Nyírlugoson kerül sor - a legnagyobb érdeklődést a szemészet, a fogászat és a bőrgyógyászat váltotta ki.

Folyamatos volt a vérnyomás, a vércukor, a testsúlyt mérő BMI- és a boka/kar index standok váltották ki. A szakemberek sok esetben regisztráltak kiugróan magas, 200 feletti vérnyomásértéket, a pácienseket az Országos Mentőszolgálat helyszínen lévő dolgozói azonnal gondozásba vették. A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok két résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, két esetben melanoma-gyanút fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok a legtöbb esetben jó szájhigiénét tapasztaltak, csupán egyetlen esetben jelezték szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanúját. A korábbi hétvégékhez hasonlóan sajnos a gyermekek többségénél lúdtalpat és gerincferdülést állapított meg az ortopédiai szakorvos. Az ÁNTSZ szűrőkamionja által végzett szervezett mammográfiás emlőszűréseken 200 hölgy vett részt, velük együtt több mint kétezren jelentkeztek a különféle vizsgálatokra.

A szűrővizsgálatokat egész napos színpadi műsor, helyi énekesek, zenészek és táncosok fellépései, valamint ismeretterjesztő előadások kísérték. Az érdeklődök előadást hallhattak az egészséges táplálkozásról, a dohányzás ártalmairól, az elsősegélynyújtás alapjairól. A SZÉP legközelebb április 25-én szombaton Biharkeresztesen és Hajdúhadházon, április 26-án vasárnap Derecskén és Komádin várja ingyenes szűrővizsgálatokon a lakosokat.

SZÉP program szűrések
Kapcsolódó cikkek