Cégvilág

Miért vesz irodaházat Montenegróban Pamela Anderson?

Előretekint és válságot kezel Pamela Anderson színésznő is. Persze, a maga módján és sokakat meglepően. Beszáll ugyanis az ingatlanbizniszbe, méghozzá az aprócska Montenegróban.

Az Atlas Group ingatlanfejlesztővel közösen egy fővárosi (Podgorica) irodaházat akar venni, de Melijne városban egy hotelből és szórakoztató-szabadidős központból álló komplexumot is venne. A színésznő májusban keresi fel a kitűnő fejlődési adottságokkal rendelkező európai kisállamot.
 
Persze, nem ő az egyetlen, aki - súgásra - felfedezte Montenegrót. Az igazi szakmai befektetők egyre több fantáziát látnak az országban, természetesen főleg az idegenforgalmi ingatlanokban. A TriGranit is érdeklődik például az ország tengerparti sávjának legdélibb részén található Velika Plaza nevű partszakaszra tervezett üdülőközpont felépítése és üzemeltetése iránt.

A 13 kilométeres partszakaszon egy 1450 hektáros terület áll rendelkezésre az 5-10 milliárd euróra becsült projekt megvalósítására. Szállodákat, lakótömböket és konferenciatermeket, szabadidős létesítményeket és üzletsorokat kell építenie a győztesnek. A pályázaton várhatóan ősszel hirdetnek eredményt.

A kormányzat közben szeretné megtartani az évi ötszázalékos külföldi közvetlen tőkebefektetési szintet. Tavaly az első tíz hónapban 730 millió euró értékű történt, ez a balkáni országok között a legmagasabb egy főre számítva. Elsősorban az idegenforgalmi, az energetikai és az infrastrukturális beruházásokra bátorítja a külföldieket.

Ezt segíti, hogy viszonylag kedvező adózási rendet és építési engedélyezési eljárást vezettek be. Maga az építőipar a 10 százalékát adja, tavaly 42,6 százalékkal volt magasabb az itt lebonyolított forgalom, mint 2007-ben.

Montenegró gazdasága egészen tavaly év végéig gyorsan, évente átlagosan 7 százalékkal nőtt 2004 és 2008 között, de a drámai romlás miatt az ország ugyancsak készenléti hitelt fontolgat a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), miután az előrejelzések szerint erősen lassul a hazai össztermék növekedése. A GDP a mostani előrejelzések szerint nulla és 2,5 százalék között nőhet az idén, korábban még 5 százalékos emelkedést valószínűsítettek.

TriGranit plaza Atlas Group anderson IMF montenegró irodaház
Kapcsolódó cikkek