Cégvilág

Nézegessen hamisított kínai Merdeseket, BMW-ket!

Hiba lenne általánosítani, de tény, hogy termékhamisításokban élen járnak a kínaiak, igaz, már nem sokáig vezethetik büntetlenül a listát.

Plágiumpert vesztett a kínai Csongging, ami nem nagy hír, hiszen volt már ilyen több is. Ami miatt mégis különleges az ügy, hogy a kínai céget elmarasztaló ítélet Kínában született.

Ehhez ugyan kevés volt egy személyautó, hiszen az első idegenben elért győzelmet a buszokat és teherautókat gyártó német cég szerezte meg. Az MAN (Maschinenfabrik Ausburg-Nürnberg) cég plágiumpert nyert Kínában. A konszernhez tartozó Neoplan-márka 2006-ban bemutatott Starliner luxusbuszát másolták le a kínaiak, és az igencsak gyenge minőségű utánzatot az eredeti 350 ezer eurós ár negyedéért kínálták Zonda néven – írja a Népszabadság.

A hároméves per végén a pekingi bíróság 2,3 millió eurós kártérítésre kötelezte a kínai Zhongwei járműgyártót, mely a design mellett a szerkezeti elemeket is a tizenhárom méter hosszú Neoplanról koppintotta. Ez az első eset, hogy európai járműgyártó Kínában nyert pert kínai cég ellen. A pekingi olimpia idején több eredeti és hamisítvány is szállította a sportolókat és szurkolókat.

 Több Európában betiltott autókópiáról számoltunk már be. A német Daimler konszern olasz bíróság ideiglenes határozatával érte el, hogy a bolognai autókiállításon ne mutathassák be a kínai Shuanghuan által gyártott Noble minit, mely megtévesztésig hasonlít a Smartra. A Daimler érvelése szerint a kínai modell sérti az eredeti formaterv birtokosának jogait. A Noble európai kampányának mottója még pimasz is volt, hiszen a "Smarter than the rest" (okosabb vagy elegánsabb a többinél, azt is jelentheti, hogy Smartabb, smartosabb a többinél).


[enews_gallery id='386095']

plágium gépkocsi autó hamisít kínai másol
Kapcsolódó cikkek