Cégvilág

Új árképlet lesz, gázárcsökkentés nem

Április végén, május elején jelenik meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) új gázárrendelete, amely leírja, hogyan kell kalkulálniuk áraikat a közüzemieket július 1-jétől felváltó egyetemes szolgáltatóknak – közölte a Főgáz tegnapi tájékoztatóján Koncz László vezérigazgató-helyettes.

Az új képlet a beszerzési árat, a rendszerhasználati díjat és az árrést veszi figyelembe. Május 15-én a szolgáltatók megteszik első árajánlatukat ügyfeleiknek. Áraikat negyedévente módosíthatják.

Július 1-jétől a lakossági és az óránként 100 köbméternél kevesebbet fogyasztók kerülnek át a megszűnő közüzemből az egyetemes szolgáltatásba. A náluk többet fogyasztóknak a versenypiacon kell szerencsét próbálniuk, ahogyan 2010. július 1-jétől már a 20 köbméternél többet felhasználóknak is.

A négy hazai közüzemi gázszolgáltató köteles egyetemes szolgáltatói engedélyért folyamodni a MEH-nél. E kötelezettségének a Főgáz már eleget tett – jelentette be Bakonyi Tibor vezérigazgató. Hangsúlyozta, hogy a közüzemből egyetemes szolgáltatásba átkerülő fogyasztóknak semmi teendőjük nincs, és az ellátásuk is változatlan marad. Feladataik csak a gázcégeknek lesznek.

Július 1-jétől nem remélhető a gázár csökkentése, mert bár dollárban olcsóbbá válik az azt át kell számolni a gyenge forintra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Magyar Energia Hivatal MeH közüzemi Főgáz
Kapcsolódó cikkek