Cégvilág

A válság ellenére is hűségesek a német cégek a régiónkhoz

Annak ellenére, hogy a konjunkturális kilátások idén jelentősen elkomorultak, és a gazdaságpolitika gyakran okot ad a kritikára: Közép- és Kelet-Európa német tőkebefektetőinek nagy többsége kitart a kiválasztott beruházási helyszín mellett – szól a térség országaiban működő német külkereskedelmi kamarák frissen készült felmérésének összegzése.

A helyi német külkereskedelmi kamarák megállapítása szerint a beruházási feltételek összességében messzemenően megfelelnek a német beruházók várakozásainak, még akkor is, ha egyes kérdésekben voltak már elégedettebbek is. A térség 15 országában – az új tagállamaiban, valamint a Nyugat-Balkán országaiban – működő német külkereskedelmi kamarák már negyedik ízben kérdeztek meg mintegy 1 000 vállalatvezetőt a konjunktúrára vonatkozó vélekedésükről, valamint a helyi beruházási környezetről.

Közel 100 milliárd euróval már ma is mintegy 9 százalékot képvisel ez a térség Németország teljes közvetlen külföldi tőkebefektetéseiből – ez ötszöröse a Kínában eszközölt német beruházásoknak. A közép-kelet-európai régió a német külkereskedelemből pedig egyenesen 12 százalékkal részesül, ami több mint az Egyesült Államok és Kína összesen. Közép-Kelet-Európa német beruházói hűek beruházásuk kiválasztott helyszínéhez: négy vállalat közül több mint három ma is újból ugyanazt a helyszínt választaná. Ez az arány évek óta viszonylag stabil.

A válaszadók több mint háromnegyede 2009-ben az általános gazdasági helyzet romlásával számol, 52 százalékban pedig saját vállalatuk üzleti helyzetét tekintve is negatív változásra számítanak. Az árbevétel csökkenésétől a vállalatok 55 százaléka tart, az eredmény csökkenésére 46 százalékuk számít. Figyelemre méltó a közepes méretű vállalatok stabilizáló szerepe: a konjunkturális környezetre vonatkozó szinte minden kérdésben az 50 főnél kevesebb számú munkavállalót foglalkoztató vállalatok érzékelhetően kevéssé tekintenek borúlátással a jövőbe, mint a 250 fő feletti vállalatok.

A munkaköltséget ugyan már nem értékelik olyannyira kedvezően, mint a megelőző években, de az összességében még mindig messzemenően megfelel a várakozásoknak. Az üzleti környezeten belül számos országban igenis elégedettek a helyi beszállítók rendelkezésre állásával és minőségi színvonalával is. A képet mindazonáltal árnyalja a fizetési fegyelem, amelyre a legtöbb országban erőteljesen panaszkodnak. A gazdaságpolitikai feltételrendszerről a vállalatvezetők az elmúlt évek során kritikus véleményt alkottak, és a helyzet 2009-ben sem javult.

A legégetőbb kérdések közé tartozik számos országban a korrupció, valamint a pályázatok átláthatóságának hiánya, de a gazdaságpolitika (hiányzó) kiszámíthatósága és a bürokrácia alatt is szenvednek a vállalatok. Az adózás tekintetében is inkább elégedetlen a régió német vállalatainak többsége – ezen belül is rendszerint elégedetlenebbek az adórendszerrel és az adóigazgatással, mint magával az adóteherrel.

néme kereskedelmi kamara felmérés beruházó befektető beruházás befektetés külkereskedelem Közép-Európa Kelet-Európa
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek