Cégvilág

A vártnál is gyengébb az OMV-profit

Az év első három hónapjában a tavalyi 446 millió euróról 40 millióra apadt az OMV AG, osztrák olajtársaság adózott eredménye. A Bloomberg elemzői 81 millió eurós profittal számoltak.

Az árbevétel 28 százalékkal 4,29 milliárd euróra csökkent 2008 első negyedévéhez képest. Az EBIT ugyanezen időszak alatt az egy évvel korábbi 795 millió euróról 266 millióra mérséklődött.

A vállalat közleménye szerint az eredményeket jelentősen rontotta, hogy a Brent olaj ára tavalyhoz viszonyítva 54 százalékkal esett, de negatív irányba hatott a Mol 21,2 százalékos részesedésének eladása is, amelyet 1,4 milliárd euróért vásárolt meg az orosz Szurgutnyeftyegaz. Az ügylet az OMV szerint 37 eurós plusz terhet jelentett a vállalatnak. Az eredményeken az Borealis, vegyipari csoport és a Petrol Ofisi, török olajtársaság gyenge eredményei is rontottak.

A vállalat olajkitermelése 3,1 százalékkal 308 ezer hordóra csökkent. 2010-re kisebb kapacitásokkal számol az OMV az északi-tengeri és  az orosz mezők várnál gyengébb kitermelése miatt.

Szurgutnyeftyegaz Borealis OMV olajtársaság Mol Petrol Ofisi
Kapcsolódó cikkek