Cégvilág

Erősen csökkent a kkv-hitelezés, de erősít a Garantiqa

Módosította a társaság idei garanciavállalási tervét a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mai közgyűlése.

„Az első negyedévben nőtt a társaság által vállalt garancia mennyisége, a hitelügyek egyre nagyobb hányada landol nálunk garanciaigénnyel, de a kkv-hitelezés visszaesését ez sem tudta kompenzálni” – állapította meg Radnai György, a társaság vezérigazgatója.

Az idei év első négy hónapjában jelentősen visszaesett a kkv-k hitelezése, és bár a hitelek egyre nagyobb hányadát garantáltatja a bank és a hitelfölvevő a Garantiqával, a garanciaállomány növekedése nem érte el azt az ütemet, amit a társaság tavaly decemberben prognosztizált.

„Eddigi 700 milliárd forintos garanciavállalási tervünket 400 milliárd forintra csökkentettük, ez reális, és még mindig 10 százalékos növekedés az előző évihez képest” – nyilatkozta Radnai György, hozzátéve, hogy az utóbbi napok fejleményeinek figyelembevételével a terv kockázata felfelé most sokkal nagyobb, mint lefelé.

A vezérigazgató hozzátette, hogy az elmúlt hetekben bejelentett változások, az egy cégnek vállalt készfizető kezesség értékhatárának jelentős növelése, a garantált hitelhányad 80-ról 90 százalékra emelése és a nagyobb kockázatviselési hajlandóság hatásai még nem mérhetők. Ezentúl a Garantiqa részt kíván vállalni minden olyan válságkezelő kormányzati kezdeményezésben, amely a vállalkozások hitelhez juttatására helyezi a hangsúlyt.

Tipikusan ilyen az építőipar gyorsítását célzó, EU-s forrásokból finanszírozott 1800 milliárd forintos program, amely ha felpörög, akkor önmagában is képes a korábbi cél közelébe emelni a társaság garanciaállományát.

A Garantiqa ezenfelül nyitott akár arra is, hogy részt vegyen egy olyan programban, amelyet a devizahitelesek megsegítésére indítanak – a költségvetés által biztosított 900 milliárd forintos garanciakeret ugyanis hagy még mozgásteret a cég számára, hogy minden kezességvállalást igénylő akcióban partner legyen. A társaság április végéig 9595 kérelemre 113 milliárd forint új garanciát vállalt, teljes garanciaállománya így január óta 23 milliárd forinttal, 433 milliárd forintra emelkedett.

hitelgarancia kockázatviselés Garanjtiqa radnai kkv válság költségvetés
Kapcsolódó cikkek