Cégvilág

Gondot okoz az adóelőleg? Így csökkentheti!

Az adóelőlegek befizetése a nehezedő gazdálkodási feltételek mellett mind több vállalkozásnak komoly gondot okoz.

A cégvezetők ugyanakkor a jelek szerint nincsenek tisztában azzal, hogy van jogszabályi lehetőség az adóelőlegek mértékének a csökkentésére. Holott ez utóbbi több vállalkozás esetében fontos tényező lehet a válság túlélésében.

Több ágazatban komoly nehézségeket jelent, hogy miközben az árbevétel és a nyereség az utóbbi hónapokban jelentősen csökken, a vevők pedig sokszor adósak maradnak a kifizetésekkel, az adóelőlegeket az előző, lezárt üzleti évi eredmények alapján kell befizetni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH) – mutatott rá lapunk kérdésére Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Megítélése szerint 2009-ben a szolgáltatási szektoron belül elsősorban a pénzügyi és gazdasági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások esetében, valamint az éven belül is ciklikusan teljesítő építőipari ágazatban jelent problémát az előlegek teljesítése.

Az adóelőlegek terén is nyílik azonban mód valamiféle „likviditásmenedzsmentre” – mutat rá a szakember. A társasági nyereségadó, a különadó, az innovációs járulék és a helyi iparűzési esetében is – a jogszabályok szerint – lehetőség van az előlegek módosítására akkor, ha az adott évi adófizetési kötelezettség nem éri el az adóelőlegek összegét. Igaz, ehhez alapos számításokat kell az APEH rendelkezésére bocsátani.

A kérelemben számot kell adni arról, hogy a vállalkozás becslése szerint hogyan alakul a cég adott évi gazdasági tevékenysége, a fizetendő teher mértékét befolyásoló tényezők, valamint maga az adókötelezettség. A társaság akár minimális adókötelezettséget is kimutathat a kérelemben, az már más kérdés, hogy a hivatal rábólint-e a számításokra. Az APEH ugyanakkor a jogszabályok szerint köteles méltányosan eljárni ezekben az ügyekben is, vagyis alaposan megindokolt kérelmet nem utasíthat el „csípőből”.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kérelem RSM DTM adótanácsadó kifizetés adó APEH vállalkozás építőipar adóelőleg
Kapcsolódó cikkek