Cégvilág

Hazánkban évente 18 ezren szélütésben halnak meg

Évente 1, 4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében, a rokkantságok legnagyobb részéért is a stroke a felelős. A betegek negyede fiatalabb hatvan évesnél.

Ezt enyhítendő ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Stroke Társaság a fővárosi Városligetben a Petőfi csarnok melletti réten.

A Stroke Napja rendezvényen a az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a halálozás és a rokkantság fő okai. A halálos kimenetelű események száma évente 20 millió fölé emelkedik, 2030-ra várhatóan több mint 24 millió ember veszti el az életét e betegségek következtében.

Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, a betegek negyede fiatalabb mint 60 éves, a férfiak átlagosan 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él közöttünk. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés.

A Városligetben ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadás várja az érdeklődőket. A rendezvény során mindenki kezébe veheti a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szakemberek a mért értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson. A nagy színpadon interaktív beszélgetés formájában a neurológia legkiválóbb hazai szakértőivel hallhatnak beszélgetést a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a cukorbetegség, a dohányzás vagy az elhízás veszélyeiről és a rehabilitációról.

Stroke nap városliget szűrések
Kapcsolódó cikkek