Cégvilág

Hogyan válik láthatatlanná Európában az új típusú influenza?

Egy görög kórházban két új H1N1 fertőzést azonosítottak olyan diákoknál, akik nem jártak az új típusú influenza járvánnyal érintett országokban és tudomásuk szerint nem érintkeztek betegekkel. A NewScientist arra hívja fel a figyelmet: az ilyen esetek az európai eljárási rend szerint észrevétlenek maradnak.

A görög egészségügyi hatóságok szerint az a tény, hogy a két "gyanú felett álló" fiatal esetében véletlenül felfedezték a H1N1 vírust, azt mutatja, hogy a fertőzés megakadályozására vonatkozó szabályokat meg kell változtatni.

A NewScientist korábbi vizsgálódása kimutatta: a görög diákokéhoz hasonló esetek nem akadnak fent az EU szabályok szerinti hálón, így a fertőzés kiterjedtsége a ténylegesnél kisebbnek tűnhet a hivatalos statisztikák alapján.

Az EU-ban alkalmazott hatályos előírás szerint a pácienseket akkor tesztelik az új típusú influenzára, ha a járvány által érintett országban járnak vagy deklaráltan beteg emberekkel érintkeznek.

A két görög fiatal egyik kritériumnak sem felelt meg és csak a vizsgáló orvosnak köszönhető, hogy betegségükre fény derült. Takis Panagiotopoulos erre felhívta a közösség egészségügyi felügyeletét ellátó European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) figyelmét is.

járvány fertőzés új típusú influenza egészségügyi felügyelet H1N1 EU
Kapcsolódó cikkek