Cégvilág

Jogsértőnek ítélték a cégbíróság gyakorlatát

A törvényességi felügyeleti eljárás csak a cégeljárást szabályozó speciális rendelkezések szerint folytatható le.

A cégbíróság csak a törvényességi felügyeleti eljárás befejeztével, a törvényben megszabott intézkedéssel együtt törölheti hivatalból a jogszabálysértő adatot a cégjegyzékből – mondta ki a Pécsi Ítélőtábla a következő jogvitában.

Az ügyben érintett társasággal szemben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek, egyebek között azért, mert bizonyos iratok nem feleltek meg a jogi követelményeknek. A cégbíróság megkereste az illetékes rendőrséget, amelytől azt a tájékoztatást kapta, hogy az ügyben közokirat-hamisítás gyanúja miatt büntetőeljárást folytat. A cégbíróság felfüggesztette vizsgálatát a büntetőeljárás lezártáig, majd annak befejeztével elrendelte a cégjegyzékbe bekerült, valótlan adatokon alapuló bejegyzések törlését.

A végzés ellen a társaság fellebbezett. Azzal érvelt, hogy a cégbíróság – jóllehet az adatok valóban törvénysértők voltak – jogszabályt sértett a törlés elrendelésével. Ezt kizárólag akkor tehette volna meg, ha lefolytatja a törvényességi felügyeleti eljárást, amelyben felszólítja a vállalkozást a törvénysértő állapot helyreállítására, és e felszólításnak az érintett nem tesz eleget.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

cég társaság jogsértő közokirat végzés cégbíróság törvény bíróság
Kapcsolódó cikkek