Cégvilág

Mintha 177 millió autót távolítanának el az utakról 2016-ig

Barack Obama közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi javaslata szerint – az ország történetében most először – meghatározzák, mekkora távolságot kell megtennie az autóknak egy gallon benzinnel.

A környezetvédelmi projekt 2016-ra fejeződik be, ekkora minden autótulajdonos plusz 1 300 dollárt fizet majd a járműve után "mérföld díjak" formájában. Ez a környezetvédelmi díj fokozatosan, évente mintegy 5 százalékkal emelkedik majd, míg 2016-ra eléri teljes mértékét.

Mint azt az AP-nek név nélkül nyilatkozó informátor elmondta: az egyelőre nem nyilvános tervek szerint most először sztenderdet határoznak meg a járművek fogyasztására. Egy gallon benzinnel 35,5 mérföldet kell megtennie az Egyesült Államokban forgalomba hozott autóknak.

Az Obama-kormányzat terve összehangolja a nagyobb energiahatékonyságot és a környezetvédelmet, az új modellek 30 százalékkal tisztábban üzemelnek majd, mint elődeik. A kabinet egyik vezető tagja szerint megvalósulásával 2016-is 1,8 millió hordó olajat takarítanak meg, a környezetterhelés pedig annyival csökken, mintha 177 millió autót távolítanának el az utakról.

Obama környezetvédelem autó fogyasztás mérföld gallon
Kapcsolódó cikkek