Cégvilág

Mol: kisebb bevétel, javuló EBITDA

"A MOL kedvezőbb helyzetben van versenytársaihoz képest, hogy kiállja a jelenlegi gazdasági visszaesés próbáját", értékelte a csoport első negyedéves eredményét Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

Az év első negyedében 20 százalékkal 632,6 milliárdra forintra csökkent a MOL csoport árbevétele, főként a finomítói termékeknek a dollár alapú jegyzésárak csökkenése következtében beállt, alacsonyabb átlagos értékesítési árai okoztak. Ezt részben kompenzálta az árfolyam változások hatása.

A kedvezőtlen külső feltételek ellenére a társaság szinten tartotta értékesítési menyiségét és forintban mérve 6 százalékkal javította az EBITDA-ját az előző év azonos időszakához viszonyítva. Működési cash-flow termelése pozitív lett az előző év első negyedévének negatív értékével szemben.

A kutatás és termelés üzletág kiemelkedően jó eredményt ért el, míg a gáz és energia szegmens 26 százalékkal a javította mőködési eredményét, amelyek részben ellensúlyozták a gyengébb finomítói és értékesítési, valamint petrolkémiai teljesítményt. Az egyszeri tételek nélküli működési eredmény dollárban 39 százalékkal 236 millió dollárra csökkent 2009. első negyedévében. A forint drámaian gyengült a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva is ezen időszakban. Ez kedvezett a működési eredménynek, amely azonban a speciális tételek nélkül 21 százalékkal esett. Viszont 140 milliárd forintos, nem realizált nettó árfolyamveszteséget is okozott. 2008.első negyedévében még 4 milliárd forint volt az árfolyamnyereség.

A forintban számolt (egyszeri tételek nélküli) üzleti eredmény közel megduplázódott és 46,0 milliárd forintra nőtt, mivel a gyengülő forint és az alacsonyabb bányajáradék túlkompenzálta az átlagos realizált szénhidrogén ár dollárban mért, 21 százalékos csökkenését.

A MOL közleménye szerint Hernádi Zsolt  elnök-vezérigazgató úgy értékeli, hogy 2009. első negyedévében tovább súlyosbodott a gazdasági ami a finomítói és petrolkémiai fedezetek visszaesését és volatilis devizaárfolyam mozgásokat okozott. "Azon intézkedéseink révén, amelyekkel már a krízis első jeleire reagáltunk, a MOL kedvezőbb helyzetben van versenytársaihoz képest, hogy kiállja a jelenlegi gazdasági visszaesés próbáját. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a recesszió ellenére szinten tudtuk tartani az értékesítési volumenünket, valamint, hogy javítottuk a cashflow termelő képességünket. A földrajzilag diverzifikált és integrált üzleti modellünk előnyei megmutatkoztak a 2009. év első negyedévi eredményében is. A kutatás-termelés divíziónk kiemelkedő eredménye, illetve a gáz és energia divízió jelentős eredményjavulása részben ellensúlyozta a feldolgozás és valamint a petrolkémia szegmensek gyengébb teljesítményét. Folyamatos hatékonyság-javítási törekvésünk “védjegyünkké” vált. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az élenjáró hatékonyságunkat az INA-ra is kiterjesszük. A MOL minden intézkedést megtesz a jelenlegi piaci feltételekhez való optimális alkalmazkodás és jelenlegi erős pénzügyi pozíciójának megőrzése érdekében. Középtávú célunk egy még erősebb pénzügyi pozíció elérése, hogy felkészüljünk a majdani gazdasági fellendülés idején kínálkozó lehetőségek kihasználására."

 További részletek a holnapi Világgazdaságban

EBITDA Hernádi Zsolt cash-flow Mol üzemi eredmény
Kapcsolódó cikkek