Cégvilág

Nincs tovább! Elküldték a munkásokat a két legendás lengyel hajógyárban

Hivatalosan leállították a munkát és felmondtak az alkalmazottaknak pénteken Lengyelországban a néhány hete privatizált gdynai és a szczecini hajógyárban.

Így már csak egy - a gdanski - marad a három nagy lengyel hajógyár közül. Az iparág évek óta válsággal küzd, a gyárakat állami támogatás tartotta életben, ezt azonban az Európai Bizottság jogtalan, versenytorzító gyakorlatnak minősítette és elrendelte az üzemek eladását.

A hajógyáraknak különben vissza kellett volna fizetniük a támogatást, ez az azonnali csődöt jelentette volna. A gdynai és a szczecini hajógyárat a United International Trust nevű társaság vette meg májusban azzal az ígérettel, hogy folytatja a termelést. Erre vonatkozó konkrét terveket azonban egyelőre nem mutatott be a Holland-Antillákon, egy adóparadicsomban bejegyzett cég.

A gdynai üzemből 3350 alkalmazottat bocsátanak el, Szczecinben 1200 hajógyári munkás veszíti el munkáját. Fejenként 20 ezer - 60 ezer zloty (1,2 millió - 3,8 millió forint) közötti végkielégítést kapnak, valamint átképzést és segélyt, amíg el nem helyezkednek.

A harmadik üzemet, a Szolidaritás szakszervezet bölcsőjének és a közép-kelet-európai rendszerváltás kiindulópontjának számító gdanski hajógyárat egy ukrán társaság vette meg, amely most az üzleti tervhez vár jóváhagyást Brüsszeltől.

gdyniai szolidaritás gdanski hajógyár szczecini
Kapcsolódó cikkek