Cégvilág

Panaszkodnak a cégek a bankokra - Minden héten botrány

Panaszkodnak a cégek a bankokra. Szinte minden héten kipattan egy újabb botrány arról, hogy valamelyik hitelintézet felmondta egyik-másik vállalati ügyfele hitelszerződését, a forráshiány pedig ellehetetleníti a cég működését.

Hogy az ilyen esetek egyre gyakoribbak lehetnek, azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai is alátámasztják: a céges hitelek tranzakcióinak mérlege ugyanis hónapok óta negatív, vagyis a vállalatok több kölcsönt fizetnek vissza, mint amennyit kapnak.

Igaz, ez az állományi statisztikákon még nem látszik, a társaságok tartozása március végén rekordot döntve meghaladta a 8800 milliárd forintot, ez azonban leginkább csak annak köszönhető, hogy a devizakölcsönök értéke a forint gyengülése miatt megugrott.

A jegybank hitelezési felméréseiből kiderül: a bankok hitelezési hajlandósága a vállalati szegmensben már tavaly is csökkent. A kereslet viszont erősödött, különösen a rövid lejáratú kölcsönök lennének kapósak.

Ezekhez viszont egyre nehezebb hozzájutni, a bankok ugyanis szigorították hitelezési feltételeiket a kedvezőtlen gazdasági kilátások, az iparág-specifikus problémák, a csökkenő kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt.

Az elővigyázatosság ellenére a vállalati hitelportfóliók a pénzügyi felügyelet adatai szerint romlottak: a problémás kölcsönökön belül a legenyhébb kategóriába tartozó külön figyelendő állomány a harmadára csökkent ugyan az első negyedévben, az átlag alatti hitelek mennyisége viszont 20, a kéteseké 42, a rosszaké 23 százalékkal nőtt három hónap leforgása alatt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

portfólió kölcsön forráshiány hitelportfólió vállalati hitel devizakölcsön rövid lejáratú kölcsön hitelszerződés statisztika
Kapcsolódó cikkek