Cégvilág

További egy évig "vörösben" marad a Toshiba

Japán első számú chipgyártója, a Toshiba rekord nagyságú, 3,5 milliárd dolláros nettó veszteséget jelentett az első negyedévben és várakozása szerint az elkövetkező évben is mínuszban marad.

Éves szinten az eladások 13 százalékkal csökkentek. Az előző év hasonló időszakában elkönyvelt 1,3 milliárd dolláros nyereséghez képest a Toshiba most 3,5 milliárd dolláros veszteségről számolt be. A csökkenés oka a félvezetők iránti zsugorodó kereslet és a szórakoztatóelektronikai eszközök gyengébb forgalma - jelenti az AP.

A Toshiba várakozásai szerint még egy éven keresztül "vörösben" marad, a 2010 márciusával végződő évre 505 millió dolláros veszteséget prognosztizál. A cég mindhárom szektorban (mobiltelefonok, chipek, szórakoztatóelektronika) enyhe javulást vár, ugyanakkor véleményük szerint az üzleti környezet továbbra is negatív marad.

A Toshiba addig is 3 milliárd dollárt von el a kutatás-fejlesztés területéről. A januári bejelentés értelmében március végéig 4 500 megbízási szerződéssel dolgozó alkalmazottól válnak meg, 2010-ig pedig újabb 3 900 fő veszíti el állását.

chip toshiba veszteség mobil félvezető szórakoztatóelektronika
Kapcsolódó cikkek