Cégvilág

A külföldi autóvásárlókat segítik a hazai szabályok

Továbbra sem alakulnak biztatóan a regisztrációsadó-bevételek, ez azt jelzi, hogy az autópiacon nincs előremozdulás, tart a súlyos recesszió.

Hónapról hónapra nagyobb az elmaradás a múlt évi értékekhez képest. Május végéig összesen 18,2 milliárd forintot fizettek be az autóvásárlók ezen a címen, a tavalyi azonos időszakban ennek bőven több mint a kétszeresét, 38,3 milliárdot.

Áprilisig 15,3 milliárd érkezett a kasszába, ez az összeg „csak” 50 százalékos visszaesést mutatott 2008 első négy hónapjához képest. Vagyis feleannyi regisztrációs adóval terhelt gépjárművet adtak el a kereskedők, mint egy évvel ezelőtt.

A hazai kereslet mélybe zuhanását némiképp kompenzálja, hogy megugrott a külföldi vevők száma, jól érzékelhető az európai roncsprémium-akciók, autóvásárlási támogatások élénkítő hatása. Sokan kifejezetten azért jönnek Magyarországra, hogy olyan kocsikat vegyenek – lecsapva egyúttal az itteni akciós készletekre –, amelyek megfelelnek az országukban nyújtott speciális kedvezmény környezetvédelmi, fogyasztási és egyéb feltételeinek.

Ennek a vásárlói körnek az alakulását a regisztrációs visszaigénylésének számain lehet nyomon követni. Ugyanis mivel nem nálunk helyeztetik forgalomba az autókat a vevők, nem is kell befizetniük ezt az adónemet. A megfizetett regisztrációs adót pedig a vámhatóság visszautalja.

S míg korábban havonta átlagosan 120 millió forintot tett ki a visszaigényelt adó összege, addig az idén egyre kúszik felfelé, januárban 167 millió volt, májusban viszont már 206 millióra rúgott. Tavaly az első öt hónapban 446,5 millió forintot, az idén ugyanezen idő alatt ennek csaknem a kétszeresét igényelték vissza a befizetők.

A külföldi vevők többnyire az árelőny realizálása érdekében jönnek ide, megéri nekik, hogy az olcsóbb kocsiért esetenként több száz kilométert utazzanak. S bár Európában csökkenésnek indult az új autók ára – januárban reálértéken 3,1 százalékos átlagos ármérséklődést mért az Európai Bizottság 2008 januárjához képest –, sok külföldi számára várhatóan továbbra is olcsónak számít a magyar piac.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

roncsautó árcsökkenés regisztrációs adó árelőny visszaigénylés forgalomba helyez vámhatóság
Kapcsolódó cikkek