Cégvilág

Az internet-televízóé lehet a jövő

Öt éven belül megduplázódhat Európában az internetalapú televíziózás (IPTV) előfizetőinek száma, valamint az operátorok ebből származó bevétele – ezt állítja egyik legutóbbi elemzésében a Pyramid Research amerikai piackutató cég.

Felmérése szerint a múlt év végén a fizetős tévészolgáltatások ügyfelei közül még csak 8,2 százalékuknak volt a piaci szegmens legfiatalabb technológiáját képviselő IPTV-előfizetése, és ebből mintegy 2,1 milliárd euró bevételük származott az operátoroknak.

Szakértők szerint 2014-re annak ellenére megkétszereződhetnek a fenti számok, hogy a jelenlegi néhány európai országban kérdésessé teheti a távközlési cégek további széles sávú internetes fejlesztéseit.

Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy a válság egyelőre nem vetette vissza a fizetős tévészolgáltatások piacát, az elemzők várakozásai szerint 2009-ben további 8 százalékkal bővülhet az előfizetői szám, s az év végére elérheti a 163,4 milliót.

Az alig néhány éve felkapott digitális technológia az ügyfeleknek már valódi interaktív televíziózást ígér, elektronikus műsorújsággal, megállítható, visszajátszható filmekkel, videotékával stb., a szolgáltatóknak pedig újabb bevételi forrást, amellyel ellensúlyozhatják a rézkábeles (xDSL) hálózaton működő vezetékes telefonálás folyamatos lemorzsolódása miatt keletkező forgalomkiesést.

Az internetalapú televíziózás további fejlődése azonban összetett kérdés, függ az adott ország meglévő széles sávú hálózatától, az operátorok fejlesztési erőforrásaitól, s hogy ezen belül milyen beruházásokat részesítenek előnyben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

előfizető internet alapú televízió tévészolgáltatás IPTV távközlés elemző
Kapcsolódó cikkek