Cégvilág

Egy PC-kellék, ami kétszáz éve alig változott

A Lenovo csaknem egy év fejlesztést követően hajtott végre két apró változást notebookjai billentyűzetén. Az ok: a gyártók aggódnak az ilyen változások miatt, mert a felhasználók nehezen viselik azokat. A klaviatúra alapkoncepciója az 1800-as években született meg.

A Lenovo a hosszú tervezési időszakot követően megnagyobbította az Escape és a Delete gombokat. Ezek a változások apróságnak tűnnek, de – mint a notebook gyártó designért felelős alelnöke az AP-nek elmondta, "ha elkezdünk játszani a billentyűzettel, az emberek idegesek lesznek".

A számítógépek egyre kisebbek lesznek, a klaviatúra alapvető karaktere az 1800-as évek óta változatlan. Ekkor dolgozták ki a lehető leggyorsabb gépelés céljából a gombok relatív elhelyezését és ez a PC-korszak beköszöntével sem változott sokat, bár új funkció billentyűk jelentek meg. Így például a billentyűk középpontjai közötti távolság azóta is 19 milliméter. Az IBM az első PC 1981-es bevezetésekor az írógépekénél kisebb Shift gombot épített a klaviatúrára, de a felhasználók felháborodása miatt hamar vissza is változtatta azt.

A leckét újratanulhatták a gyártók, amikor piacra kerültek az első netbookok. A kis méretek miatt sokan a billentyűzetet is túl kicsinek találták. A cégek az első, 7 hüvelykes átmérőjű gépekről mostanra a 10 hüvelykesekre álltak át, így a klaviatúra csaknem az eredeti méretnek felelhet meg.

netbook klaviatúra billentyűzet notebook Lenovo IBM PC
Kapcsolódó cikkek