Cégvilág

Elkészült az első vakcina az új influenza ellen

Nem tojásban, hanem sejttenyészetben állította elő a Novartis az új influenza vakcinájának első, kísérleti adagját, melyet már embereken is kipróbálhatnak.

„Előállították az új influenza vakcinájának első, kísérleti adagját a németországi Marburgban” – jelentette be a Novartis. A svájci gyógyszergyártó vállalat védőoltását még nem próbálták ki, ezért egyelőre nem alkalmazható embereken. A vakcinát nem hagyományosan, tojásban állították elő, hanem biotechnológiai úton, sejttenyészetben.

A világ vakcinagyártásának ma még csak mintegy öt százaléka zajlik ezzel az eljárással, ám a jövőben minden bizonnyal emelkedik ez az arány. A sejtalapú gyártásnál a termelés ugrásszerűen növelhető, hetente akár több millió dózist is előállíthatnak. A Novartis az első 10 liter vakcinát laboratóriumi vizsgálatokra használja, lehetséges, hogy embereken is kipróbálják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint engedélyezett, forgalomba hozható vakcina csak szeptember után lesz. A WHO valamennyi minősített gyártónak rendelkezésére bocsátja az A(H1N1) influenzatörzset, hogy megkezdhessék a vakcina fejlesztését.

Vasárnap meghalt az új influenzavírus egyik brit fertőzöttje Glasgow egyik kórházában. Ez volt az első haláleset Nagy-Britanniában – és az amerikai kontinensen kívül – azóta, hogy a H1N1 vírustörzs májusban felbukkant az országban, melynek már több, mint 1200 fertőzöttje van.

sejttenyészet tojás vakcina influenza WHO brit áldozat marburg
Kapcsolódó cikkek