Cégvilág

Hihetünk a neten olvasottaknak? Segít az új program - Klikk!

Az Intel Berkeley-ben dolgozó kutatói azért fejlesztették ki a Dispute Finder nevű szoftvert, hogy az internetezőket szembesítsék azzal: bizonyos, a világhálón olvasható állításokat éppúgy megtalálhatunk, mint azok cáfolatát.

"Nagyon gyakran rátalálunk egy weboldalra és olvasáskor nem vesszük észre, hogy csak a történet egyik felét ismertük meg"- kommentálta a fejlesztést az Intel kutatója, Robert Ennals az AFP-nek.

A cég Berkeley-n dolgozó mérnökei ezért hozták létre a Mozilla Firefox böngészőre épülő Dispute Finder nevű szoftvert. Az alkalmazás figyeli a weboldalak tartalmát, automatikusan kiemeli a vitatott állításokat és egy dobozban összegzi a témával kapcsolatos érveket és ellenérveket. Az adatbázis a felhasználók hozzájárulásával idővel tovább nő majd. A kétséges állítások kiszűréséhez a szoftver a felhasználók által leadott szavazatokat használja fel.

A kutatók a hírügynökség információi szerint most olyan verzión dolgoznak, amely a televízió műsorokban elhangzó, kétséges kijelentéseket kommentálja írásban. Emellett felmerült egy hasonló elven működő mobil eszköz terve is, amely a beszélgetésekből szűrné ki a vitatható mondatokat.

A Firefoxszal működő miniprogramot letöltheti innen

Berkeley internet Intel letölt Firefox
Kapcsolódó cikkek