Cégvilág

"Internetpénzből" tejpénz - Tüntetnek a magyar gazdák is

Az „új kihívások” kezelésére és az internet vidéki elterjesztésére elkülönített 5 milliárd eurós uniós pénzkeret Magyarországra eső részéből folyósítana „friss” forrásokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a hazai tejpiaci válság enyhítésére – jelentette be Máhr András, a tárca szakállamtitkára egy tegnapi fórumon.

A még elosztás előtt álló EU-s összeget állatjóléti és hígtrágya-kezelési támogatásokra, illetve a közvetlen termelői tejértékesítés ösztönzésére  fordítaná a tárca.

A jövő évtől további pénzforrást teremthet, hogy Magyarország a teljes uniós agrárdotáció 3,5 százalékát gazdálkodáshoz kötött, direkt kifizetésekre használhatja fel. Az FVM a tejszektorban a pluszforrásokat a tehénállományhoz rendelné, és tejliterenként 5-7 forintos többlettámogatást valószínűsít. FV

A korábbi nyilatkozatok szerint a tárca mostanáig saját (nemzeti) büdzséjéből 2,5 milliárd forintot költött a tejágazatra.

Csatlakoznak a magyar tejtermelő vállalkozások az uniós gazdák június 22-re tervezett luxemburgi tüntetéséhez, mert „nem tudják tolerálni” a tejválság elhárítására hozott eddigi brüsszeli döntéseket – közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tej Tej Terméktanács tüntet FVM állatjólét gazda EU hígtrágya földművelés termelő
Kapcsolódó cikkek