Cégvilág

Katari tőkét kap a Porsche

A német kormány nem ad pénzt a Porsche autógyárnak, viszont jól haladnak a tárgyalások az OPEC-tag Katar emírség állami beruházási alapjának betársulásáról a Porschéba.

A tárgyalások a célegyenesbe érkeztek - mondta a hét végén a Porsche egyik szóvivője. Korábbi sajtóhírek szerint a katari alap a Porsche negyedét szerezheti meg 4-5 milliárd euróért, de ezt egyik oldalról sem erősítették meg, és a szavazati jogok jövőbeni megosztása sem ismeretes.

Közben a Porsche 1,75 milliárd eurót szeretne kölcsönbe a német állami KfW fejlesztési banktól is, de a kormány ezt eddig visszautasította.

A Porschénak azért kellene sok pénz, mert tavaly, összhangban a kormány szándékával, közreműködött abban, nehogy a Volskwagen csoport külföldi kézbe kerülhessen. A német parlament tavaly novemberben módosítani kényszerült a Volkswagen-részvényesek jogait szabályozó törvényt, amely addig a csoport külföldi felvásárlását volt hivatva megakadályozni. Előzőleg ugyanis az Európai Bíróság helyt adott az Európai Bizottság panaszának, hogy a törvény ellentétes a tőke szabad áramlását szavatoló belső piaci rendtartással.

A törvénymódosítással egyidejűleg az esetleges külföldi felvásárlási kísérleteknek éppen azzal vették elejét, hogy a Volkswagen csoport többségét - 74,1 százalékát, ezen belül a szavazati joggal járó törzsrészvények 50,76 százalékát - megszerezte a Porsche. Emiatt azonban a Porsche több mint 9 milliárd eurós adósságot vett a vállára.

A katari tőkét egészen pontosan a Porsche Automobil Holding SE kapná. Ezt a holdingtársaságot 2007-ben hozták létre, hogy megőrizzék a Porsche autógyár függetlenségét. A holdingé az autókat gyártó Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG száz százaléka, illetve a Volkswagen-részesedés. A holding 50 százalékát kitevő törzsrészvények a Porsche és a Piech család tulajdonában vannak A Volkswagen 2002-ig elnök-vezérigazgatója, azóta felügyelőbizottsági elnöke, Ferdinand Piech maga is Porsche mérnök egyik unokája, és övé közvetlenül a Porsche 13 százaléka. A holding másik 50 százalékát szavazati jog nélküli elsőbbségi részvények testesítik meg, ezek a tőzsdén vannak, de ezek egy része is a törzsrészvényeseké.

Porsche Ferdinand Piech Katar
Kapcsolódó cikkek