Cégvilág

Merkel igyekszik zárva tartani Pandora szelencéjét

Miután a német kormány jelentős állami támogatást ítélt meg az Opelnek, Angela Merkel kancellár nyilatkozataiban igyekszik hangsúlyozni, hogy az autógyárnak dobott mentőöv kivételes eset volt. A cégek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Berlinre az anyagi segítség érdekében.

Mint az AFP fogalmaz, az Opel megsegítését követően Merkel kancellár mindent elkövet, hogy zárva tartsa Pandora szelencéjét. Miután a General Motors német leánya 1,5 milliárd eurós "hozományt" kapott a német kormánytól, sorra jelentkeznek a vállalatok, amelyek szintén részesülni szeretnének az adófizetői eurókból.

A kancellár nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy az Opel kivételes esetnek tekinthető és elutasította az Arcandor üzletlánc segélykérelmét is, annak ellenére, hogy a cég állítása szerint 43 ezer munkahelyet érinthet a vállalat anyagi válsága – ez jóval több, mint az Opel csődje esetén veszélybe kerülő 25 ezer állás.

Ugyanakkor az állami tulajdonú fejlesztési bankot, a KfW-t elárasztják a kérelmek – a vállalatok a 100 milliárd eurós támogatási alapból szeretnének részesülni. Az intézmény szóvivője szerint eddig csaknem 5 milliárd eurót ért el a segélyigények összege és a bank naponta átlag 18 új kérést regisztrál.

A legtöbb igényt kis- és közepes vállalatok nyújtják be, de a közvélemény hangulatát az olyan nagy cégek változtatják meg, mint az Arcandor. A vállalat azért nem kapott segélyt, mert az a kormány megfogalmazása szerint minden korlátot ledöntött volna. A felmérések szerint a német közvélemény 61 százaléka ellenezte a kereskedelmi-turisztikai cég megsegítését. Ugyanakkor a hangulat a csődök számának növekedésével változhat.

támogatás Arcandor Merkel Opel válság
Kapcsolódó cikkek