Cégvilág

Újabb színek a Taj-kártyához - Változik az ellenőrzés

Újabb jelzéseket kell megtanulni július elsejétől az egészségügyi intézményeknek, amikor ellenőrzik: jogosultak-e a hozzájuk forduló betegek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott ellátásra.

A beteg érvényes tajkártyájára ezután is zöld jelzést küld a kórháznak a jogviszonyt nyilvántartó rendszer, az érvénytelenséget pirossal jelzi. Ám jövő héttől a külföldön biztosítottaknál kék, a biztosítás nélkülieknél pedig barna jelzést mutat majd az egészségügyi intézményekben a nyilvántartó rendszer – tájékoztatott az OEP illetékes főosztályvezetője.


 
Farkasinszki Ildikó azt is elmondta: a sürgős egészségügyi ellátás – a visszajelzett színtől függetlenül – továbbra is jár a hazai és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban a betegeknek, ám az e fölötti kezelést csak érvényes dokumentumokkal vagy az adott szolgáltató által megállapított díj ellenében kérhetik.

Az ellátás sürgősségét az orvos állapítja meg. Az Európai Bizottság határozata szerint azonban ilyennek minősül mindenhol az oxigénterápia, a vesebetegek művesekezelése, a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos ellátás. Ezt és a tb-támogatással felírható gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket ugyanazokkal a feltételekkel kapják meg más országok betegei, mint a saját polgáraik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

egészségügyi ellátás Taj oep Országos Egészségbiztosítási Pénztár társadalombiztosítás
Kapcsolódó cikkek