BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfaváltozás: nem habostorta

Külön árlista az elvitelre vásárolt és a helyben fogyasztott süteményekre, az alapanyagok összetétele szerint változó áfakulcs, esetleg az elnevezés függvényében más adómérték – teljes a káosz a hazai cukrászdákban. Szinte átláthatatlan, hogy az ott árusított készítményekre a júliustól megváltozott áfakulcsok közül melyiket milyen esetben kell alkalmazni.

„Egyrészt a vám- és pénzügyőrség (VP) által készített besorolás rendkívül bonyolult és nem teljesen egyértelmű, másrészt az áfaváltozás alkalmazásával kapcsolatban a Pénzügyminisztérium, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) két teljesen eltérő értelmezést, tájékoztatót bocsátott ki a közelmúltban” – mondta a Világgazdaságnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője.

A VP tájékoztatója a vámtarifaszám-besorolás alapján, illetve néha ezt a kategóriát is tovább bontva határozza meg, hogy melyik termék tartozik a kedvezményes (18 százalékos) és melyik a normál (25 százalékos) kulcs alá. E szerint a kedvezményes adó vonatkozik a cukrászsüteményekre és a kalácsokra, a pogácsákra, a túrós és lekváros táskákra, a rétesekre, valamint a kakaós csigára, azonban a mézeskalácsok és hasonló termékek, illetve az édes kekszek – akár tartalmaznak mandulát, mogyorót, csokibevonatot, akár nem – már nem tartoznak az alacsonyabb áfakategóriába. De Selmeczi elmondása szerint a cukrászsütemények esetében sem egyértelmű a tájékoztatás, hiszen valamiért a Rigó Jancsi süteményt név szerint a 25 százalékos kategóriába sorolja, azonban ha az érintett terméket esetleg csokis kockaként árusítják, akkor már a kedvezményes kulcs alkalmazandó.

A bonyolult rendszert alapjaiban forgatta fel a Pénzügyminisztérium állásfoglalása. E szerint azok a termékek kerülnek a 18 százalékos kulcs alá, amelyek a régi áfatörvényben szereplő, 2006. augusztus 31-ig hatályos kedvezményes adókulcs hatálya alá tartoztak. Azonban ezek is csak akkor, ha a cukrászdákban vagy a boltokban csomagolva, tehát elvitelre értékesítik őket. A helyben fogyasztást 25 százalék terheli.

„Több cukrászda ezért külön árlistát készített az elvitelre, valamint a helyben fogyasztott süteményekre, ami rendkívüli felesleges adminisztrációs terhet rótt rájuk” – mondta Selmeczi László.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy felesleges a két árlista. Az APEH által az ipartestületnek küldött állásfoglalás szerint ugyanis teljesen mindegy, hogy elviszik vagy a cukrászdában fogyasztják az adott süteményt, ugyanis a vevő mindkét esetben annak ellenértékét fizeti meg, azaz egyértelműen termékértékesítés valósul meg, nem szolgáltatás. „A számlán a termék neve szerepel akkor is, ha azt felszolgálják” – áll az indoklásban. Eszerint az adott termékhez tartozó áfakulcs az irányadó.

Így az egyetlen dolog, ami egyértelmű a cukrászok számára, az az, hogy a fagylalt semmilyen esetben sem tartozik a kedvezményes áfakörbe.

Megoldásra várva

„A kaotikus helyzet tisztázása érdekében levelet küldtünk tegnap a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárának” – mondta lapunknak Selmeczi László.

A cukrásztestület vezetője azt várja, hogy végre mindenki számára egyértelmű állásfoglalás szülessen arról, hogy mikor melyik áfakulcs a mérvadó.

„A lényeg, hogy a cukrászdai vendéglátás ne kerüljön versenyhátrányba a szektor más ágazataival szemben.”

A cukrásztestület vezetője azt várja, hogy végre mindenki számára egyértelmű állásfoglalás szülessen arról, hogy mikor melyik áfakulcs a mérvadó.

„A lényeg, hogy a cukrászdai vendéglátás ne kerüljön versenyhátrányba a szektor más ágazataival szemben.”-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.