Cégvilág

Aquaworld tragédia: Nem biztonságos? Kezdődik a mutogatás

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az Aquaworld élményfürdő szörfmedencéjét figyelő kamera felvételeit - tájékoztatta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken az MTI-t.

A rendőrség életvédelmi osztálya halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az élményfürdőben csütörtökön egy 9 éves kisfiú meghalt, miután beleesett a szörfmedence vízelvezető csatornájába.

Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing és értékesítési igazgatója az MTI-nek azt mondta: úgy tudják, a rendőrségi vizsgálat szombaton is tart majd. Hozzátette: az élményfürdő területén több helyen vannak térfigyelő kamerák, így a teljes belső, illetve külső teret meg tudják figyelni.



Kemény Gábor, a fürdőt építtető cég volt műszaki vezetője a Bors pénteki számában azt mondta: "borítékolható" volt egy nagyobb tragédia, mert nem fordítottak elég időt a fürdő biztonságossá tételére - számol be a Népszabadság.

Erre reagálva Kelecsényi Ágnes közölte: minden szakhatósági engedélyük megvolt a működéshez. A műszaki vezető kitért arra is: többen szenvedtek már csonttöréses baleseteket a csúszdákon.

Kelecsényi Ágnes ezzel kapcsolatban közölte: kisebb balesetek - elcsúszások, elesések - történtek, mint minden fürdőben, ezek egy része töréssel is járt, de "egy ilyen üzemnél ezek előfordulhatnak".

A rendőrségi helyszíni vizsgálatok csütörtökön megtörténtek, pénteken reggel 6 órakor kinyitottak, a szörfmedence zárva maradt, de továbbra is "sok vendég van" - hangsúlyozta Kelecsényi Ágnes.

Az MR1 Kossuth Rádió beszámolója szerint a tragédia után a hatóságok egymásra mutogatnak: építésügyi szakhatóságként a területileg illetékes IV. kerületi önkormányzat vette át a víziparkot, Derce Tamás polgármester viszont a rádiónak azt állította, a fürdő gépészeti berendezéseire az engedélyt nem az önkormányzat adja ki, az a Műszaki Biztonsági Felügyelethez tartozik.

Az említett hatóság azonban három éve nem létezik, utódja a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal Budapesti Műszaki Biztonsági Hatósága. Ez ugyan valóban ellenőrizte a tavalyi átadás előtt a komplexumot, az eljárást lefolytató Morvai István azonban azt mondta, a medencék berendezéseiért ők sem feleltek, csak villamos biztonságtechnikai szempontból vizsgálták a létesítményt, hogy a berendezések ne okozzanak tüzet, áramütést. Szerinte az egyes nyílások vizsgálata a Munkavédelmi Főfelügyelőséghez, esetleg az ÁNTSZ-hez tartozik.

halál ANTSZ Aquaworld tragédia
Kapcsolódó cikkek