Cégvilág

Eladják magukat? - Családi viszály a Porsche-klánban

Az adósságokkal küszködő német autógyár, a Porsche üzemi vezetője, Uwe Hück arról számolt be, hogy mind a Porsche vezetésétől, mind a tulajdonos családoktól ígéretet kapott: nem döntenek a cég sorsáról az igazgatóság véleményének meghallgatása nélkül.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a tulajdonosok megegyeztek a Volkswagennel történő egyesülés alapjairól. Az egyezség azt jelentené, hogy a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen 49,9 százalékos részesedést szerezne a stuttgarti cégben.

Az ötlet a VW elnökétől, Ferdinand Piechtől származik, aki maga is 13 százalékban tulajdonos a Porschében. Unokatestvére, Wolfgang Porsche ezzel szemben korábban kizárta egy ilyen lépés lehetőségét.

A legendás sportkocsikat gyártó vállalat a Porsche Automobile Holding SE tulajdonában van, amelyet 2007-ben éppen a cég függetlenségének megőrzésére hoztak létre. A holding 50 százalékát kitevő törzsrészvények tulajdonosa a Porsche és a Piech család, így a vita egyfajta családi belviszály.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Piech Porsche Volkswagen sportkocsi Katar
Kapcsolódó cikkek