BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épülnek még bankfiókok

Elmaradt a fiókbezárási hullám, újra növelhetik értékesítési pontjaik számát a hazai bankok

Korábbi terveiket racionalizálták a bankok, de az idén is sorra nyílnak az értékesítési pontok.

A vártnál szerényebb mértékben szabták át magyarországi fiókhálózataik fejlesztési terveit a hitelintézetek. Igaz, a korábbi évekre jellemző óriási nyitási láz csillapodott, és találni olyan bankot is a piacon, amely a korábbi terveivel ellentétben több mint 70 új egység nyitását halasztja el, ám a legtöbb hitelintézet legkevesebb három-négy, de akad olyan is amelyik több tíz új értékesítési pont nyitását tervezi 2009-ben.

Nem jellemző a tömeges fiókbezárás, sőt, a Világgazdaság által megkérdezett bankok tájékoztatása szerint az egy-két megszüntetett egységet is általában ugyanabban a városban, csak frekventáltabb helyen újra megnyitják. A legnagyobb hazai fiókhálózatot üzemeltető OTP Bank szerint például akkor zárnak be értékesítési egységet, ha azt új vagy felújított fiók váltja ki. A hitelintézet jelenleg 403 értékesítési pontot működtet az országban, az idén eddig két újat nyitott, s további kettő átadása várható.

Egy-egy új fiók indítása több tízmillió forintba kerül, nemritkán százmilliós nagyságrendű a beruházás. A fenntartásuk ráadásul a bank költségvetésében az egyik legnagyobb tétel, ám még mindig a bankfiók az értékesítés és az ügyfelekkel történő kapcsolattartás legfontosabb platformja. Ez pedig arra készteti a hitelintézeteket, hogy csak alapos megfontolást követően adják fel hálózataik bővítésére vonatkozó terveiket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.