Cégvilág

Felülvizsgálatra szorul a jelzáloghitelek törvényi háttere

A korábbi évekhez hasonlóan a GVH – a jogalkalmazás során szerzett tapasztalatai alapján – 2008. évi beszámolójában is ajánlásokat fogalmazott meg az Országgyűlés részére.

A által megfogalmazott egyik ajánlás a jelzáloghitel-piac, illetve a jelzálog-hitelintézetek szabályozását érinti. A hivatal azt javasolja, hogy az Országgyűlés alkosson a hatásos verseny érvényesülését segítő szabályokat a jelzáloghitelek piacán - áll a Gazdasági Versenyhivatal szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében.

Ennek során tegye lehetővé az állami támogatások hordozhatóságát, illetve a jelzálog-hitelintézetek szabályozásának fejlesztésével alkosson olyan szabályokat, amelyek a bankváltás előmozdítása révén segítik az ügyfelek mobilitását, illetve korlátozzák a szerződésen belül a hitelnyújtók javára fennálló aszimmetrikus helyzet kihasználásának lehetőségét.

A GVH másik ajánlása a gépjármű eredetvizsgálat rendszerére és szabályozására vonatkozik, amelynek elemzéséről a hivatal 2008 novemberében nyilvánosságra hozta részletes versenypolitikai álláspontját, mely megtalálható a hivatal honlapján.

Ajánlásában a GVH azt javasolja, hogy kerüljön felülvizsgálatra a gépjármű eredetvizsgálat jelenlegi rendszere annak érdekében, hogy társadalmi költségeit csökkenteni lehessen.

A GVH véleménye szerint a tényleges hatások figyelembe vételével szükséges újragondolni a kötelező igénybevétel körét és indokoltságát, valamint az állami szervezetek és a piaci szereplők közötti feladatmegosztást, továbbá az utóbbiak hatékony működését biztosító, valamint a fogyasztók érdekeit védő rendelkezések rendszerét.

bankváltás eredetiségvizsgálat jelzáloghitel
Kapcsolódó cikkek