Cégvilág

Folyamatosan tárgyal a hitelről a BorsodChem

Közleményben erősítette meg tegnap a BorsodChem (BC), hogy folyamatosan tárgyal a magyar kormánynyal a cég állami megsegítéséről. A megbeszélések az ez év februárjában az akkori kabinettel megkötött elvi megállapodásban foglalt támogatás részleteiről szólnak. A közlemény szerint a tárgyalások – amelyeken a BC hitelezői is részt vesznek – előrehaladott fázisban vannak, és várhatóan augusztusban zárulnak le.

Miként azt lapunk is megírta: a Financial Times brit üzleti napilap értesülései szerint az állam 100 millió eurós, azaz több mint 26 milliárd forintos hitelt nyújtana a vegyipari óriásnak, elsősorban azért, hogy befejezhesse egy már elkezdett, de félbehagyott üzemének megépítését. A lap szerint a hitel eléréséhez a tulajdonosnak át kell strukturálnia a BorsodChem meglévő kölcsöneit.

A BC által közzétett tegnapi közlemény fő apropója azonban nem az állami hitelügylet kommentálása volt, hanem az, hogy a társaság jelezze: egyes fő termékeinél pozitív irányú trendváltást hozott 2009 második negyedéve. A közlemény szerint nőtt az értékesítés volumene, különösen a TDI és bizonyos mértékben a PVC esetében is, emellett a tavaly novemberben megkezdett átfogó hatékonyságjavítási program első eredményei is megmutatkoznak a vállalat működésében. A végrehajtott átstrukturálás 2009-ben több mint 15 millió euró megtakarítást jelent a BorsodChem számára, mindez a munkahelyek megtartása mellett.

„A vállalat készpénzállományának stabilizálódásához jelentősen hozzájárul az is, hogy a menedzsment a cég valamenynyi beszállítójával halasztott ütemezésű kifizetésről állapodott meg” – mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója. NM

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek