Cégvilág

Gázhelyzetjelentés: Pénzt szerveznek a Naftogaznak

Az orosz Trojka bank négymilliárd dollárt szervez az ukrán állami gázipari társaságnak, hogy legyen miből kifizetnie a tárolói feltöltéséhez szükséges, orosz gázt, írja az Ukrajinszkaja Pravda. Szindikált hitelről, vagy kötvénykibocsátásról lehet szó; a megállapodást ebben a hónapban írhatják alá.

A hírt az ügyhöz közeli forrásból az orosz Vedomosztyinak is megerősítették. A Naftogaz pénzhez juttatása az újbóli téli gázválság elkerülése miatt fontos. Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgatója épp a napokban jelezte, hogy "nagy a kockázata egy újabb válságnak, mert nincs elég gáz az ukrajnai tárolókban, amelyek feltöltése hónapokig tarthat."

Előrelépésnek számít az is, hogy a Naftogaz és a Gazporm Export megállapodott a harmadik negyedévi gázimport áráról. Eszerint a vevő várhatóan 198 dollárt fizet az energiahordozó ezer köbméteréért, a második negyedéves ár 270 dollár volt.

Bár nincs híre annak, hogy a Naftogaz kifizette-e júniusi gázszámláját - ez a feltétele annak, hogy júliusban előrefizetés nélkül is kapjon orosz gázt -, úgy tűnik ez most másodlagos. Szállítójának ugyanis éppen a felére esett az európai (a FÁK-on kívüli) gázexportja az év első öt hónapjában, vagyis két oldalról került szorításba: ha most nem szállít Ukrajnának, tovább esik a kivitele, ha pedig szállít, újból gond lehet a vételár behajtásával.

Európa számára az Ukrajnán keresztüli tranzit rendezettsége a gáztárolók feltöltése szempontjából most kifejezetten fontos. Földrészünk sok vevője ugyanis kivárt az orosz importtal júliusig, inkább későbbre hagyva a tárolók feltöltését, hogy az olcsóbb gázból spájzoljon be. A pénzügyileg ésszerű taktika azonban a harmadik negyedévben és a negyedik negyedév elején az európai behozatal olyan mértékű felfutásához vezethet, "ami miatt gázhiány támadhat a földrész gázvezeték rendszerében", hívták fel lapunk figyelmét gázipari körökből. "A gázból, ami most beérkezik, alig jut el valamennyi a fogyasztókhoz. Gyakorlatilag mind megy a föld alá", mutattak rá.

Lapozzon!

A napokban uniós sürgetés is érkezett a tagországokhoz, gáztárolóik mielőbbi feltöltése érdekében. Magyarországon mindazonáltal nincs gond: a biztonsági tárolót a szerződés szerint csak augusztustól kell feltöltenie az arra kiírt tendert megnyert EMFESZ Kft-nek. (A cég pillanatnyilag csak a hó végéig érvényes importszerződéssel bír, vezetése dolgozik a hosszú távú megállapodás tető alá hozásán. Mindazonáltal havi behozatallal is teljesítheti e kötelezettségét.) 

A hazai kereskedelmi tárolók tulajdonosa, az E.On Földgáz nem aggódik: "még az év eleji gázválság után és a nagy hideg ellenére is maradt 700 millió köbméter tárolt gázunk, emlékeztetett Kutas István, a cég kommunikációs vezetője. A cég folyamatosan tölti a tárolóit, kivéve a zsanait, amelynek még nem zárult le a bővétése. A feltöltést segíti az alacsony nyári fogyasztás, s az, hogy a válság miatt az ipar igényei is alcsonyabbak.

Érdeklődésünkre a Molnál elmondták, hogy a társaság az MMBF Földgáztároló Zrt.-n keresztül érintett a tárolói szegmensben, 72,5 százalékos többségi részesedéssel. (A másik tulajdonos a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség 27,5 százalékkal.) Az MMBF a földgáztárolás műszaki, technikai feltételeinek kialakításáért fel, gyakorlatilag felépíti és üzemelteti a tárolót. A tárolt gáz a kapacitásokat lekötő vevők tulajdona.

A tároló biztonsági (stratégiai) kapacitásai terv szerint készülnek, a biztonsági tároló a törvény szerinti 1,2 milliárd köbméter gázzal 2009. december 31-ig feltölthető (jelenleg 300 millió köbméter biztonsági gáz már a tárolóban van). A Mol kereskedelmi tárolói kapacitásai várhatóan (és a terveknek megfelelően) 2010. április 1-től állnak rendelkezésre.

A Mol, illetve más importőrök is a HAG vezetéken juthatnak egyéb gázforráshoz, ha netán elakadna a Beregdaróc felőli behozatal. (Erre volt példa az év eleji gázválság idején is, de a HAG-on egyébként is folyamatos az - a szerk.) A Mol dolgozik romániai és horvátországi import lehetőségek megteremtésén is. Belföldi termelése ezen a télen napi 8-9 millió köbméterre várható.

Naftogaz HAG Medvegyev gáz Mol Gazprom
Kapcsolódó cikkek