Cégvilág

Gyenge termés a rossz idÕjárás miatt

Félidejénél tart az aratás; a 2 millió hektárnyi terület felérÕl már betakarították a termést, a munkálatok várhatóan a jövÕ hét végére befejezÕdnek – jelentette be a mezÕgazdasági tárca államtitkára az Adonyban tartott kormányszóvivÕi tájékoztatón. A Március 21. MezÕgazdasági Szövetkezet aratás alatt álló búzatáblájánál GÕgös Zoltán elmondta: az Õszi árpát és a repcét már learatták, mindkét növénynél az elÕzetes becsléseknél kedvezÕbben alakult a termésátlag, a tavalyinak a háromnegyede lett.

Az Õszi búza 40 százaléka már a magtárakban van. Az eddigi terméseredmények alapján az elÕzÕ évinél alacsonyabb a hozam, ráadásul komoly szélsÕségek mutatkoznak az ország egyes régiói között: míg Heves megyében hektáronként hat tonnát termeltek ki, Szabolcs-Szatmár-Beregben mindössze 2,5 tonnával számolnak – öszszességében 4-4,2 tonnára becsülik a hektáronkénti átlagtermést.

Nyilvánvaló tehát, hogy az idei hozam jóval elmarad a kiemelkedÕ, öttonnás tavalyitól – a visszaesés mértéke bÕven meghaladja az átlagosan 7 százalékosra becsült európai csökkenést. Ezt a magyar gazdák elsÕsorban a tavaszi aszállyal, illetve az azt követÕ esÕs idÕszakkal magyarázzák.

A GabonatermesztÕk Országos Szövetségének (GOSZ) becslése szerint a tavalyi négymillió tonnával szemben az idén jó, ha másfél millió tonnát tudnak exportálni a magyar búzából. Vancsura József, a GOSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott: az lenne a kívánatos, ha Magyarországról évente 1,5-2 millió tonna búzát lehetne exportálni. További gond, hogy a világpiaci árak a búzánál rendkívül alacsonyak, most is esnek. Ez nem kedvezÕ a magyar termelÕk számára, mivel a 25-30 ezer forintos tonnánkénti ár nem fedezi az önköltséget. Egy hektáron jelenleg 50-80 ezer forint a termelÕk vesztesége Vancsura szerint. VG

A gazdák helyzetét könnyítik a kormányintézkedések

A gazdák helyzetét már az aratási idÕben is megkönnyítÕ kormányintézkedésekrÕl számolt be tegnap Budai Bernadett kormányszóvivÕ. Egy hete lépett hatályba az a jogszabály-módosítás, amely szerint aratás idején a munkaterülethez viszonyítva nem 20, hanem 50 kilométeres körzetben nem kell engedélyt kérni a munkagépek közlekedéséhez. Ha valaki ezt megsérti, a büntetés a korábbinál 60 százalékkal kisebb összegÛ. Június 15-ig lehet pályázni a szaktárca által kiírt mezÕgazdasági géptámogatási pályázatra, amelynek összértéke 30 milliárd forint. A szaktárca azt tervezi, hogy a megítélt agrártámogatásokat még ebben az évben kifizeti, s az idei beszerzéseket ennek keretében visszamenÕleg is el lehet majd számolni.

Elbírálták az erdészeti gépi technológia fejlesztésére kiírt pályázatokat, 3,8 milliárd forint értékben 124 kérelmet hagytak jóvá.

Elbírálták az erdészeti gépi technológia fejlesztésére kiírt pályázatokat, 3,8 milliárd forint értékben 124 kérelmet hagytak jóvá.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek