Cégvilág

Gyilkol az új típusú influenza - Mi történt eddig?

Meghalt az első magyar, akit az új típusú influenzavírus fertőzött meg. A világjárvány nem kerülhető el, a H1N1 által okozott fertőzés őszre érheti el hazánkat. Magyarországon eddig 37 esetben mutatták ki az új vírusfertőzést, a betegek közül ketten vannak kórházban. A hazai lakosságnak legalább a felét be kellene oltani, ehhez elegendő vakcinát ígérnek a szakemberek.

Tarol a világjárvány

Június elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a várakozásoknak megfelelően 5-ről a legmagasabb 6-ra emelte a járványügyi készültség szintjét a H1N1 kapcsán. Ez azt jelentette, mostantól hivatalosan is világjárványnak minősül a sertésinfluenza.

41 év után tehát először hirdetett ki világjárványt a WHO, miután a sertésinfluenzás esetek száma az amerikai kontinensen, Európában és Ausztráliában is nőtt. A szervezet skót, indonéz és thaiföldi illetékesei már a hivatalos nyilatkozat előtt is biztosan voltak abban, hogy a WHO ma a legmagasabb szintre emeli a készültséget.

Utoljára 1968-ban, a hongkongi influenza idején nyilvánított egy fertőzést pandémiának a WHO. Akkor 1 millióan vesztették életüket (a szezonális influenza 250-500 ezer áldozatot követel évente).

A H1N1 április, mexikói megjelenése óta 74 országból jelentettek fertőzötteket. A WHO júniusi adatai szerint 27 737-en betegedtek meg sertésinfluenzában és 141-en haltak bele a fertőzésbe.

Az egri kezdet

Egy Egerben tartózkodó turistánál fedezték fel Magyarország első új influenza-fertőzését még május végén. Ekkor Székely Tamás egészségügyi miniszter hivatalosan is megerősítette az első magyarországi H1N1-esetet.

Egy New Yorkban élő brazil állampolgárról volt szó, aki turistaként tartózkodott Heves megye székhelyén, amikor rosszul lett. 

A gyanús tünetek miatt kenetet vettek tőle, amit továbbküldtek az országos epidemiológiai intézetbe, s ott megállapították az H1N1 fertőzést.

Az első magyar áldozat

Mint arról beszámoltunk, meghalt egy 41 éves féri hazánkban, akiről az orvosi boncolás során derült csak ki, hogy az új influenza vírussal volt fertőzött - jelentette be a szerdai a kormányszóvivői tájékoztatón Falus Ferenc országos tisztifőorvos.A fiatal férfi szív- és tüdő alapbetegsége, tüdőgyulladása miatt állt kórházi kezelés alatt a tragédia bekövetkezésekor.

A főorvos elmondta: a szezonális influenzás fertőzéseknél is előfordulnak halálozások, így a mostani eset nem tekinthető rendkívülinek.

Be kellene oltani a magyar lakosság felét

Hetente 500 ezer adag vakcinát képes gyártani az Omninvest Kft., így ki tudják elégíteni az A(H1N1)-vírus okozta influenzajárvány megelőzéséhez szükséges hazai igényeket. A mennyiségről az egészségügyi hatóságok hamarosan döntenek. Az országos tiszti főorvos jónak tartaná a lakosság felének beoltását.

Falus Ferenc úgy fogalmazott: nem lesz kötelező az oltás, bár jó lenne akár a teljes populáció vakcinációja. Elemzők úgy vélik, ha 3,5 millióan betegednének meg, az néhány milliárd forinttal csökkentené a GDP-t, ám nem okozhat gondot a költségvetésnek, illetve az Egészségbiztosítási Alapnak.

Vigyázat a munkahelyen!

Munkahelyünkön vagyunk kitéve a legnagyobb veszélynek - a H1N1 vírus regisztráltjai közül többen ebben a közösségben betegedtek meg. A DGS Global Research tanácsadó cég friss kutatása a cégek járvánnyal kapcsolatos akcióterveire koncentrál, és azt vizsgálja, hogy a munkáltatók milyen hatékony eszközök bevetését tervezik, illetve hogyan próbálják biztosítani mÛködőképességüket. A kutatás zárásaként a résztvevők megkapják majd a teljes tanulmányt, amelybÕl számukra is világossá válhat, hogy felkészületlenül adott esetben nem lesz biztosítható mÛködésük, és még a minÕségromlással is számolniuk kell.

Erőteljes vírustörzs

Az egereken, vadászgörényeken és nem-emberszabású főemlősökön végzett vizsgálatok szerint az influenza A(H1N1) vírustörzs jóval hatékonyabban szaporodik, és súlyosabb tüdőkárosodást képes előidézni, mint a szezonális influenza vírustörzsek.

Az utóbbi vizsgálat állatkísérleteken alapulnak, ezért nem lehet ezeket az eredményeket egy az egyben emberre alkalmazni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a jelenlegi influenza pandémia mérsékelt súlyosságú, a betegek túlnyomó többsége enyhe lefolyású influenza tünetekkel betegszik meg, és néhány nap alatt gyógyul. Súlyos lefolyás csak ritkán fordul elő, általában krónikus alapbetegségben szenvedő egyéneknél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szerint a ritkán súlyos lefolyású megbetegedés és halálozás alapbetegségben korábban nem szenvedő személyeknél is előfordulhat influenza világjárvány, vagy szezonális influenzajárványok esetén.

Pontos tájékoztatás a H-vírusról itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek