Cégvilág

Hatmillió forintot vont vissza a tb a betegeivel nem törődő háziorvosoktól

Baranya, Somogy és Tolna megyében előre bejelentetten ellenőrizték a háziorvosi parxisokat. Ha ugyanis nem megy a beteg a rendelőbe, az orvosnak kell ellenőrzésre hívnia. A mulasztó doktor nem kap kártyapénzt.

Közel hat millió forintot vont vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 28 hárziorvosi praxistól, mert nem gondozták az előírásnak megfelelően pácienseiket. A Dél-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Baranya, Somogy és Tolna megyében, előre bejelentetten ellenőrizte a parxisokat. Azt vizsgálták, hogy a doktorok elvégzik-e a hozzájuk bejelentett lakosok időközönkénti, kötelező kivizsgálását.

A hatályos jogszabály szerint a doktorok kötelessége pácienseik egészségi állapotának folyamatos követése. Jogszabály határozza meg a törzskartonok ellenőrzését is, az egészségállapot felmérést, s, hogy mikor kell szűrővizsgálatokat végezni. Ennek gyakorisága életkortól függően változik. Ha az előírt időszakban nem keresi fel a páciens a doktort, neki kell levélben vagy telefonon felkérni őt, hogy jelenjen meg a rendelésen. Ha ezt nem kezdeményezi, és a beteg sem keresi fel őt, a praxis nem jogosult a beteg után járó kártyapénzre. Ám ha a behívás ellenére sem jelentkezik, továbbra is megkaphatja a pénzt.

A háziorvosok egyébként a leadott TAJ-kártyák, a praxishoz tartozók korcsoportja, saját szakképesítésük, a település elhelyezkedése alapján kapják a működési pénzt az OEP-től. Ez páciensenként havi 200-700 forint között van, így a bevételük 800 ezer és 1,2 millió forintra tehető. A mulasztás miatt visszavont összeg 3 és 400 ezer forint között van, a nagyobb "bírságot" részletekben is törleszthetik.

REP kártyapénz bírságolás háziorvosi ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek