Cégvilág

Jelentősen visszaesett az ukrajnai áramexport

Az év első felében a tavalyi azonos időszakinak csaknem a felére esett Ukrajna villamosenergia-exportja – idézi az Interfax-Ukrajna az ország üzemanyag- és energiaminisztériumának adatait. A kivitel 2,201 milliárdról 1,478 milliárd kilowattórára esett.

Ezen belül a magyarországi szállítás a korábbi negyede lett az ismert okokból: nem adnak el áramot ukrán oldalon a határkeresztező kapacitással egyébként rendelkező korábbi fő importőrnek, a System Consulting Zrt.-nek.

„Az MVM Trade Zrt. tevékenysége keresleti és kínálati oldalon is kiegyensúlyozott, vevői ellátása szempontjából nem hiányzik neki az ukrán áram” – válaszolt a Világgazdaságnak a hazai áram-nagykereskedelem mintegy felét ellenőrző társaság anyavállalatának kommunikációs igazgatója.

Tringer Ágoston hozzátette: a villamosenergia-árak térségi csökkenésének következtében az ukrán áram mára elveszítette azt a korábbi árelőnyét, amelyet a hazai lakosság olcsó árammal való ellátásában érdemes volt kihasználni. Jelenleg két kereskedő hoz be ukrajnai villamos energiát, egyikük tájékoztatása szerint itteni ügyfeleiket biztonsággal ellátják. Az ukrán kivitelen belül egyébként a szlovákiai és a romániai eladás látványosan nőtt.

villamosenergia Tringer Ágoston ukrajnai áramexport MVM Trade
Kapcsolódó cikkek